От уже й не очікувала, що салат з огірків і помідорів може мене здивувати! Основа його знайома кожному — це суміш свіжих соковитих овочів, яку зазвичай заправляють рослинною олією, майонезом або сметаною. Проте цей салат не просто здивував, він приголомшив! За вечерею з чоловіком спробували й ледве від нього відірвалися, коли вже шкребли по дну салатника. Є в ньому родзинка, я б навіть сказала горіхова «принада», яка й надає страві неймовірно пікантного, свіжого, нового, надзвичайного смаку!
* 2 середні огірки
* 3 середні помідори
* велика болгарська перчина
* 5 штучок редису
* маленька фіолетова цибулина
* маленька головка салату айсберг (або іншого хрусткого салату)
Заправка:
* 70 г волоських горіхів
* 2–3 зубчики часнику
* 1–2 столові ложки соку лимона (або яблучного оцту)
* дрібка хмелі-сунелі (за бажанням)
* дрібка чорного меленого перцю
* сіль (за смаком)
- Горіхи злегка обсмажити на сухій сковорідці, щоб вони трохи розкрили свій аромат, охолодити. Ретельно розтерти в ступці або подрібнити блендером (як варіант — двічі пропустити через м’ясорубку з дрібними отворами).
- Додати натертий часник, сік лимона (оцет), хмелі-сунелі та перець. Також додати 2–3 столові ложки води й трохи солі, перемішати. Заправка виходить доволі густою, так і повинно бути, при додаванні в салат вона змішається з овочевим соком й стане рідкою.
- Огірки, помідори, редис нарізати тонкими напівкружальцями. Перець і цибулю — тонкою соломкою. Скласти в салатник, туди ж додати салатне листя. Злегка посолити й акуратно перемішати, щоб овочі просолилися.
- Додати заправку — або кожному порційно, або до загального салатника. На фото — салат в не перемішаному вигляді. Перед вживанням його обов’язково треба перемішати.
Раїса КОРОЛЕНКО. м. Бердичів.