Хибної інформації та «народних засобів», здатних лише зашкодити здоров’ю, чимало. Зокрема й про користь від споживання зернят із кісточок абрикосів, персиків, слив, вишень, черешень, інших так званих кісточкових фруктів.
Та навіть зернятка одного яблука, в яких буцімто міститься денна норма йоду, споживати небезпечно. Річ у тім, що вони також містять отруйну речовину амігдалін із запахом мигдалю – сполуку, що вивільняє ціаніди за контакту з ферментами травлення. А ціаніди (ціаністий калій, ціаністий водень та інші похідні синильної кислоти) – потужні токсини, що уражають передусім серце й мозок. Результатом ушкодження є кома, смерть, а в менш тяжких випадках – напади, схожі на епілептичні, задишка, тремор, спазми, прискорене серцебиття, дихальна недостатність, знижений кров’яний тиск, непритомність, нудота, головний біль, блювота, шлункові спазми, слабкість.
Небезпечна концентрація ціанідів – від 0,5 мг на 1 кг ваги тіла. А в 1 г кісточок міститься до 0,25 мг амігдаліну. Тож півсклянки фруктових зернят – смертельно небезпечна порція.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.