Суп-пюре з гарбузом і плавленим сирком — ніжний, оксамитовий та ще й веселого сонячного кольору. А восени так не вистачає сонечка…
На 1,5 л води:
- 0,5 кг гарбуза
- 5 середніх картоплин
- по 1 середній морквині та цибулині
- 2 зубчики часнику
- 1 плавлений сирок (90—100 г)
- вершкове масло та олія (для смаження)
- 1 лавровий листок
- 0,5 чайної ложки меленої паприки
- 1 горошина духмяного перцю
- чайна ложка солі (без верху)
- хліб (для сухариків)
Гарбуз нарізати шматочками, скласти в каструльку, налити воду, додати лавровий листок і духмяний перець. Варити 10 хв. від моменту закипання. Потім додати скибочки картоплі та варити ще 10 хв. Нарізати дрібно цибулю та часник, моркву натерти. На сковороді розтопити масло та олію й обсмажити цибулю з часником до золотавого кольору. Додати моркву й тушкувати під кришкою до м’якості. Якщо картопля готова, відправити в каструльку обсмажені овочі, додати паприку, сіль. Проварити все разом 5 хв. Зняти з вогню, вийняти лавровий листок і перець. Подрібнити суп на пюре до однорідності. Повернути каструльку на середній вогонь, додати крупно натертий плавлений сирок і варити, помішуючи, до розплавлення. Вимкнути вогонь, накрити суп кришкою і дати настоятися. Скибочки хліба нарізати кубиками і підсушити на сухій сковороді на великому вогні до рум’яності. Подавати суп з сухариками.
Олеся ОЛІЙНИК. м. Васильків.