У піст особливо важливо додавати в свій раціон більше рослинного білка. Одним з лідерів за його змістом є сочевиця. Вона з успіхом замінить квасолю, яку потрібно довго замочувати, а ось сочевиця не потребує багато часу для приготування — вона швидко вариться та має більш насичений смак.
Є багато сортів сочевиці, але у нас популярні зелена та червона. Зелена завдяки горіховому смаку ідеальна для салатів, вона зберігає форму і не розварюється, як інші сорти. У червоної сочевиці м’який смак, частіше використовують для супів і гарнірів, бо вона швидко розм’якшується при варінні. Ось з нею і будемо готувати.
* склянка червоної сочевиці
* 2 склянки води
* 250 г печериць
* велика цибулина
* велика морквина
* 3 зубчики часнику
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
* олія
* свіжа подрібнена зелень (за смаком)
Сочевицю промити, залити холодною водою. Додати чайну ложку солі. Варити від моменту закипання на середньому вогні близько 13–15 хв. Сочевиця повинна стати м’якою, але не розваритися. Якщо вода не випарувалася, її потрібно злити. Подрібнити овочі: цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертушці, часник дрібно нарізати. Обсмажити овочі окремо до готовності на олії. Окремо обсмажити нарізані кубиками або пластинками гриби. Все з’єднати в сковороді. Посолити, поперчити. Можна додати улюблені спеції. Покласти смажені овочі та гриби до сочевиці, додати зелень (наприклад, петрушку і зелену цибулю). Сочевиця з печерицями готова, подавати гарячою з овочевим салатом або крупою, макаронами.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.