Немає абсолютно «поганої» їжі, але дуже важливо, щоб раціон був збалансований, адже надлишок харчування так само небезпечний, як і дефіцит.
Всесвітня організація охорони здоров’я у 2018 році ухвалила рішення про скорочення добового споживання солі дорослими до 5 г., нагадують у МОЗ в рубриці «Здорова країна». На думку фахівців, це допоможе уникнути розвитку серцево-судинних хвороб: гіпертонії, інсульту та інфаркту, а також попередити майже 2,5 млн смертей у світі щороку.
Щодо дітей у віці від 2 до 15 років ВООЗ радить зменшити рекомендовану максимальну норму споживання солі на основі їх енергетичних потреб порівняно з потребами дорослих. У віці до 2 років діти не потребують доданої солі.
Усю cіль слід йодувати, зважаючи на дефіцит йоду в більшості українців.
Як знизити споживання солі:
обмежте вживання солоних закусок;
приберіть сільничку зі столу; одне її струшування додає приблизно 0,5 г солі у вашу страву;
зменшіть кількість доданої солі під час щоденного приготування їжі;
обираючи продукти харчування, зважайте на склад: обирайте ті, які містять меншу кількість натрію.
Щодо цукру, то він також бере участь у життєдіяльності організму — його правильна кількість дає нам запас енергії. Глюкоза (цукор) міститься в крові, але надлишок цієї речовини спричиняє розвиток цукрового діабету, погано впливає на серцево-судинну систему. Надлишок доданого цукру в раціоні призводить до надлишкової ваги, погіршення стану шкіри, розвитку карієсу, захворювань серця тощо.
Рекомендуємо дотримуватися споживання такої кількості доданого цукру на добу: для дорослих — 50 г (приблизно 10 ч. л.), для дітей до 18 років — не більше 25 г.
Природний цукор, що міститься в молоці, фруктах та овочах, не зараховується до доданого цукру. Кількість природних цукрів можна не зменшувати, але варто пам’ятати, що вони включені до цифри «загального цукру» на етикетках харчових продуктів.
Кілька простих порад, які допоможуть знизити споживання цукру.
Уважно вивчайте склад продуктів та уникайте тих, що містять доданий цукор (соки, цукерки, газовані напої, печиво, йогурти з фруктовими смаками тощо). Для порівняння: склянка лимонаду (200 мл) містить приблизно 20 г цукру, 200 г фруктового йогурту — 25–30 г цукру, смужка молочного шоколаду — майже 9 г, а чайна ложка кетчупу — 4 г.
Надавайте перевагу продуктам, які містять природний цукор (фрукти, цільнозернові продукти, овочі, молоко).
Зменшуйте його кількість поступово.