Висівають щавель у пухкий ґрунт. За тиждень до посадки ділянку підживлюють: по поверхні розсипають по 20 г аміачної селітри і хлористого калію, 40 г суперфосфату та загортають граблями. Перед посівом землю ретельно зволожують. На 10 кв.м витрачають 3,5–4,5 г насіння. Загортають на глибину 1,5–2 см. Відстань між рядами – 15–20 см.
Щавель – культура скоростигла. Тож рослини до зими встигають підрости. Наступного року навесні вони дають високий урожай. На другий і в наступні після сівби роки врожай збирають навесні через 12–14 днів після відростання листя, коли в розетці утвориться 4–5 листків.
Важливо! Щавель, висіяний улітку, доводиться регулярно поливати.
А тим часом зі старих посадок в середині літа вже можна збирати власне насіння для посіву. Для цього з 2 3 кущів листя та насіння не зрізують, дозволяючи стрілкам зацвісти. Коли волоті стануть коричневими, їх зв’язують у невеликі жмутки і підсушують протягом 8–10 днів. Потім обмолочують, перетираючи в долонях і видуваючи сміття. Зберігають до 4 років.
Катерина ОКУНЬ.