Давно вирощую салат через розсаду. По-перше, це – скоростигла культура, а тому вже за місяць можна отримати вітамінну продукцію. По-друге, на городі часто звільняється місце після овочів. На ньому висаджую розсаду салату – і ділянка не гуляє.
Висіваю насіння навесні. Кладу в горщики з добре зволоженим ґрунтом діаметром 4,5-6 см. Але можна висівати і в ящик, краще у суміш городньої землі навпіл із перегноєм. Глибина загортання – 0,5-1 см. Горщики накриваю плівкою або склом. Знімаю накриття, коли розсада проклюнеться.
Догляд – поливи в міру потреби та підтримка температурного режиму. Поливати краще через ситечко, щоб струмінь води розсіювався. Не можна допускати пересихання субстрату. До проростання температура має бути 20 градусів. Коли з’являться сходи, її на 4-7 днів треба знизити до 10-12 градусів. Надалі знову слід підвищити до 16-20-ти. Тоді сіянці не витягнуться.
Світла має бути вдосталь. 1-2 рази посіви можна підживити азотними добривами – 20 г сечовини на 10 л води. Салат пікірують, але необов’язково, і проривають у фазі 3-4 справжніх листків. Якщо розсада безгорщикова, відстань між рослинами – 3-6 см. Але пересадку ця культура не любить. За тиждень до висадки починаю рослинки загартовувати – ненадовго виношу їх надвір.
Салат вирощую також безрозсадним способом. Люблю цю культуру не лише за скоростиглість, а й за холодостійкість та врожайність.
Андрій КРАВЕЦЬ.