Буряк — коренеплод сімейства амарантових — бажаний гість на наших столах. Але при його вживанні є обмеження. Чому? Спробуємо розібратися.
Бордовий колір буряку надає бетаїн, який знижує концентрацію гомоцистеїну — сірковмісної амінокислоти, що руйнує стінки судин. Таким чином, ця речовина профілактично діє на артерії людини. Бетаїн також запобігає виникненню раку, попереджаючи переродження нормальних клітин у ракові. Якщо буряк зазнає термічної обробки, він втрачає свою силу.
Є в буряку і солі азотної кислоти, яка, потрапляючи в організм, перетворюється на оксид азоту — головну діючу речовину. Впливаючи на стінки судин зсередини, вона змушує їх розширюватися. Тому людям з хронічно підвищеним артеріальним тиском корисно їсти буряк, але — в сирому вигляді. Можете приготувати суміш соків від гіпертонії. Змішайте по 1 склянці соку моркви, буряку, хріну і меду і приймайте по 1 ст. л. 3 рази на день за годину до їжі протягом 2 місяців.
Розширення судин покращує кровопостачання не лише мозку, а й усього тіла. Тому буряк дуже корисний для чоловіків, покращуючи ерекцію. Препарати для лікування імпотенції засновані якраз на підвищенні синтезу оксиду азоту з подальшим розширенням стінок судин.
Ще буряк містить фолієву кислоту — вітамін В9, який безпосередньо бере участь у кровотворенні і необхідний нашому організму.
Але буряк містить чимало цукру. Сирий рекомендується вживати при схудненні, оскільки цукор всмоктується дуже повільно і не сприяє збільшенню ваги. З вареним буряком ситуація інша. У нього високий глікемічний індекс (ГІ), який підвищує вміст цукру в організмі, що призводить до нарощування жиру. На це потрібно звертати увагу діабетикам: їм краще вживати буряк в сирому вигляді (у нього ГІ в 2 рази менший) або не їсти цей овоч взагалі.
Людям, схильним до остеопорозу, також не рекомендується їсти буряк, тому що він заважає засвоєнню кальцію.
Варений корисний тим, хто має закрепи. Цей овоч містить вуглеводисті сполуки, які сприяють очищенню кишечника і нормалізують травні процеси.
Науково доведено, що постійне вживання бурякового соку призводить до зниження тиску і підвищує витривалість у людей, а також сприяє наростанню м’язової маси. Пити його краще свіжовичавленим, розбавляючи 1:1 з будь-яким іншим.
А ще буряковий сік чудовий натуральний барвник. Тому господині охоче використовують його в кулінарії. Ним можна пофарбовувати великодні яйця, різні прикраси для торта, тісто для млинців, пельменів, печива.
Підготувала Валентина Гаркава.