Печу паску за рецептом моєї улюбленої кулінарки Дарії Цвєк із книги «Солодке печиво». Вона завжди добре виходить. Головне, як говорила пані Дарія, замішуючи тісто, думайте про хороше: світлі думки зроблять святкову випічку смачнішою.
- 500 г борошна
- 1 склянка (гранована) молока
- 4 жовтки
- 50 г свіжих дріжджів
- 100 г масла або олії
- 100 г цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- дрібка ваніліну
- цедра апельсина й родзинки (за бажанням)
- яйце для змащування
Розвести в теплому молоці дріжджі з 1 столовою ложкою цукру й 1 столовою ложкою борошна. Залишити в теплі на 15 хв. Коли опара підніметься, вилити її в миску з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити й добре вимісити тісто. Наприкінці ввести розм’якшене вершкове масло (можна замінити олією). Вимісити ще раз, щоб тісто увібрало весь жир. Я ще додаю цедру невеликого апельсина й склянку родзинок. Накрити й поставити в тепле місце приблизно на 1 год. Коли тісто підійде, обім’яти, викласти в промащені форми, заповнюючи на чверть. Знову поставити в тепло для підйому (50–60 хв.). Верхівки змастити яйцем. Поставити в розігріту до 190 градусів духовку. Випікати близько 40–45 хв.
Порада: в один захід готуйте паски однакового розміру, інакше більші можуть не пропектися, а маленькі згорять або вийдуть пересушеними.
Наталя КУЧЕР. м. Малин.