Ділимося перевіреним рецептом заготовки — полуниці у власному соку. Переваги такого способу — додавання невеликої кількості цукру, готові ягідки виходять цілими, а за смаком дуже нагадують свіжі. Ароматна, приємно солодка полуниця, в легкому сиропі (адже це натуральний полуничний сік) особливо хороша з сиром, млинцями, оладками, кашами. З даної кількості продуктів виходить 1 л.
* 1 кг полуниці
* 300 г цукру
* 2 дрібки лимонної кислоти
Додавання лимонної кислоти допомагає довше зберегти заготовки і колір ягід, а також відтіняє солодкість полуниці. Але можна замінити лимонним соком (буде достатньо 2 чайні ложки). Ягоди для цього рецепта краще брати дрібні та пружні. Бажано однакового розміру — в готовому вигляді вийде не тільки смачно, а й красиво. Полуницю перебрати, викласти в ємність з холодною водою, щоб бруд опустився на дно. Акуратно перекласти на друшляк. Важливо не видаляти плодоніжки, доки не помиєте ягоди, інакше вберуть в себе багато води і розкиснуть. Видалити плодоніжки і скласти ягоди в підходящий за об’ємом посуд. Вага (1 кг) вказана в уже підготовленому вигляді. Засипати цукром. Не перемішувати, а просто потрясти вміст ємності, бо помнеться. В результаті цукровий пісок рівномірно покриє полуницю. Прикрити посуд марлею і залишити на кілька годин, щоб пустила сік, краще поставити в холодильник. В результаті цукор повинен розчинитися, а ягоди будуть плавати в сиропі. Перекласти полуницю в стерилізовані банки (дві по 0,5 л), заливаючи сиропом. Присипати лимонною кислотою — по дрібці в кожну банку. Оскільки ягоди сирі, їх потрібно прогріти. На дно великої каструлі викласти шматок тканини (щоб банки не лопнули), поставити заготовки. Прикрити стерилізованими кришками. Залити банки водою по плічка, поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і на слабкому вогні стерилізувати приблизно 15 хв. Потім дістати і відразу ж закрутити під ключ. Перевернути солодкі заготовки, укутати чим-небудь теплим і дати повністю охолонути. Зберігати не обов’язково в погребі чи підвалі, можна і при кімнатній температурі.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.