Красиві, яскраві, сонячні булочки з чудовим цитрусовим ароматом на вівсяному молоці. Пригощайтесь!
- 25 г вівсяних пластівців
- 250 мл кип’яченої води
- 450—550 г борошна
- 12 г свіжих дріжджів
- 100 г моркви
- 2 столові ложки цукру
- дрібка солі
- 1 столова ложка олії
- цедра 1 апельсина
Приготувати вівсяне молоко. Вівсяні пластівці перекрутити на м’ясорубці, залити теплою (не гарячою) кип’яченою водою, прикрити ємність і дати настоятися 9—10 год. при кімнатній температурі. Через зазначений час суміш розмішати та відцідити через марлю. Молоко має кремовий колір. Виходить якраз 200 мл.
Порада: вівсяну макуху не викидайте! Її можна додати в тісто та спекти чудовий вівсяний хліб. Також на її основі виходять смачні й корисні оладки. А можна зробити маску для обличчя, додавши сметану.
Для опари вівсяне молоко трохи підігріти. Розкришити дріжджі та додати столову ложку цукру. Всипати 100 г борошна. Поставити в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Моркву натерти на дрібній тертушці. Дуже добре віджати від соку. Додати в опару моркву. Всипати сіль, цукор (ласунки, булочки не солодкі, тому сміливо збільшуйте кількість цукру на ваш смак), апельсинову цедру. Всипати борошно, вимісити.
Наприкінці додати олію. Тісто дуже ніжне та липкувате. Присипати борошном і викласти в миску, змащену олією. Поставити в тепло на 40—50 хв. Тісто, що підійшло, викласти на присипаний борошном стіл, злегка обім’яти й розділити на 7—8 частин. З кожної сформувати булочку.
Морквяне тісто дуже делікатне. Щоб булочки не розпливалися, їх треба готувати у формі. У цьому випадку — 20 см. Прикрити рушником і залишити в теплі для підходу на 25—30 хв. Випікати булочки в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 25—30 хв. Коли охолонуть, притрусити цукровою пудрою.
Такі булочки можна зробити і як пампушки до борщу. В такому разі цедру не додавати, а готові змастити олією з подрібненим часником і зеленню.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.