Морква містить багато поживних сполук, зокрема каротиноїди, які виконують функції антиоксидантів в організмі людини: нейтралізують так звані вільні радикали — причину багатьох захворювань, передусім онкологічних і серцево-судинних.
Ефект від споживання свіжого морквяного соку вчені Арізонського університету (США) перевірили на групі жінок із раком грудей. З’ясувалося, що саме каротиноїди допомогли сповільнити процес поділу (мітоз) ракових клітин. Поліпшення стану також зафіксовано у пацієнтів з іншими онкологічними захворюваннями, як-от: рак товстого кишечнику, сечового міхура, печінки, передміхурової залози. Для лікування й профілактики достатньо склянки на добу. Споживати морквяний сік краще натще.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.