Хочу поділитися рецептом смачних кручеників із повидлом. Їх пекла ще моя бабуся. Пам’ятаю, як приїжджала до неї на канікули в село і після лазні сідала до телевізора дивитися «Катрусин кінозал», а бабуся ставила переді мною тарілку з ароматними кручениками, що аж пашіли жаром, і склянку домашнього молока. Начинки були різні, але найулюбленіша — з яблучним повидлом. Зараз бабусі 95 років і тепер ці крученики для неї печу я. А ось і сам рецепт.
ТІСТО:
* 250 мл молока
* 25 г свіжих дріжджів
* 500–600 г борошна
* 1 середнє яйце
* 75 г вершкового масла
* 50 г цукру
* дрібка солі
* невелике яйце (для змащування)
НАЧИНКА:
* густе повидло (яблучне, сливове)
Молоко злегка підігріти, щоб було трохи тепле. Додати 2 чайні ложки цукру, перемішати. Розкришити в миску дріжджі. Всипати 250 г борошна, перемішати. Поставити в тепло, накривши миску рушником. Опара повинна збільшитися вдвічі (близько 20 хв.). В опару, яка підійшла, додати сіль і цукор, перемішати. Ввести розм’якшене масло, перемішати. Додати яйце. Всипати решту борошна та замісити тісто. Воно виходить м’яким і не липне до рук. Знову поставити тісто в тепло для підйому (на 40 хв.). Обім’яти, розкачати на коло товщиною 1 см. Розділити його на 4 частини, потім кожну ще на 3 трикутники — виходить 12 рогаликів. На широку частину трикутників викладати по столовій ложці повидла і згортати рулетиками. «Хвостики» заховати під низ, щоб не розгорнулися при випічці. Деко змастити олією. Викласти крученики, дати трохи піднятися (15–20 хв.). Яйце збовтати, змастити рогалики. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 17–20 хв.
На замітку: навіть взимку можна приготувати яблучне повидло. Очистити і натерти на великій тертушці 4–5 яблук, всипати 2–5 столових ложок цукру (в залежності від сорту яблук), додати цедру 1 лимона (за бажанням). Викласти в сковороду або товстостінну каструлю, тушкувати на середньому вогні до випаровування вологи (від 25 хв.). Для однорідності можна протерти крізь сито або подрібнити блендером. Коли охолоне, стане ще густішим.
Ірина МУДРИК. м. Бердичів Житомирської обл.