Хвощ (сосонка) на багатьох ділянках є справжньою бідою. Особливо полюбляє він кислі ґрунти. Якщо у вас росте така рослина, використайте її з користю.
Відвар хвощу добре підвищує імунітет помідорів та інших рослин, допомагає прижитись розсаді, стимулює ріст коренів та появу зав’язей, підвищує врожайність. А ще зарадить при боротьбі з деякими хворобами. Серед інших цінних компонентів він містить кремнієву кислоту.
При фітофторі 150 г сухого або 1 кг свіжого хвоща польового замочують у 10 л води і відставляють на добу в затінене місце. Потім ставлять на плиту і доводять до кипіння. Варять на повільному вогні 30 хв. Після охолодження проціджують і розбавляють водою 1:5.
Або ж 200 г сухої трави заливають водою і кип’ятять 15 хв., а потім розбавляють у 10 л води. Препаратами хвоща не лише поливають, а й обприскують рослини. Причому я десь читала, що ефективніше він діє у денні години під променями сонця.
Аби стимулювати зав’язування плодів на помідорах та захистити від грибкових хвороб, допоможе такий «квас»: до 6 л води додати 150 г сухої трави хвощу. Рідину довести до кипіння та охолодити. Додати 5 г сухих пекарських дріжджів, 1,5 ст.л. цукру, 0,5 склянки деревного попелу та перемішати. Настоювати в темному місці протягом двох діб. Процідити та обприскувати кущі з пульверизатора.
А ще нагадаю, що хвощем відмивають навіть дуже брудний посуд!
Олена МАНИЧ. Вінницька обл.