«Дружба» сумнівної якості, або як перевірити плавлені сирки - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

«Дружба» сумнівної якості, або як перевірити плавлені сирки

2 Листопада, 2021
in Між нами, споживачами, Рекомендоване
0
«Дружба» сумнівної якості, або як перевірити плавлені сирки
0
Поділилося
370
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Плавлені сирки — один із найдоступніших і найпопулярніших продуктів, які господині купують і до щоденного, і до святкового столу — для приготування бутербродів, супів чи салатів. Щоб не зіпсувати собі свято, важливо вміти обирати якісний продукт.

Найперша порада — не женіться за дешевизною, адже в цьому разі можете натрапити на підробку. Справжні сирки є сумішшю різноманітних молочних продуктів, які плавляться за температури 75–95 градусів за допомогою солей-плавителів (цитратів і фосфатів натрію і калію). До їх складу входять тверді й м’які сири, суха молочна сироватка, сухе молоко, вершкове масло та молочний білок. Між іншим, порівняно з твердими сортами сиру, такий продукт людським організмом засвоюється майже повністю і містить менше холестерину. Правильний плавлений сир — це джерело фосфору, кальцію, вітамінів А, Д, Е та жирних поліненасичених кислот. За харчовою цінністю він не поступається твердому сиру. Звісно, якщо виробники не замінять дорогі інгредієнти дешевими рослинними жирами, щоб знизити собівартість продукту.

Кілька років тому Спілка молочних підприємств України провела споживчу експертизу закуплених у торговельній мережі сирків і виявила, що половина з них — фальсифікат. Рік тому на підробні сирки натрапили й фахівці ДП «Харківстандартметрологія», які придбали в торговельній мережі відомий з радянських часів плавлений сирок «Дружба» від різних виробників і дослідили його в лабораторії. У двох зразках із восьми знайшли незаявлений на пакуванні консервант — сорбінову кислоту, а в одному — ще й немолочні жири. Цікаво, що останній, згідно з маркуванням, був виготовлений за державним стандартом — ДСТУ 4635:2006 і мав би відповідати всім найсуворішим вимогам.

Зауважимо, що використання замінників молочного жиру — приміром, пальмової та кокосової олії — в Україні не заборонено, от тільки називатися така суміш має інакше — «продукт молоковмісний сирний плавлений». Крім того, в сирки можуть цілком законно додавати різноманітні підсилювачі смаку, емульгатори-стабілізатори чи консерванти. Головна вимога — зазначати їх на пакуванні у складі продукту.

Обираючи таку смакоту до столу, передусім перевірте цілісність фольги, в яку її запаковано, та уважно прочитайте маркування. Якщо терміни придатності сирка мають от-от збігти, не беріть такий товар, адже невідомо, чи правильно його зберігали і чи не зіпсувався він кількома днями раніше. За температури від -4 до 0 градусів термін його придатності становить від 30 до 90 діб, а від 0 до +4 градусів — від 45 до 75 діб.

Далі уважно читайте склад продукту. Якщо в переліку будуть крохмаль і пальмова олія — знайте: це не справжній молочний продукт! До речі, навіть частково замінювати в ньому тваринні жири рослинними заборонено.

Справжній сирок матиме приємний молочний аромат із легкою кислинкою (це можна відчути навіть через пакування) і буде трохи м’яким на дотик, його ви зможете порізати скибками і за бажання трохи «розплющити» чи навіть намастити на скибку хліба. Сурогат — твердіший, пружний на дотик, легко кришиться, а тому покласти його на булочку вийде лише у вигляді брусочка. Сирний продукт буде засихати й тріскатися з часом, а справжній залишатиметься м’яким протягом усього терміну придатності.

Якщо сирки зберігаються за підвищеної вологості або в них порушена герметичність пакування, на поверхні може з’явитися пліснява. Незбалансована рецептура може призвести до того, що такий брусочок буде занадто твердим або занадто м’яким, тягучим й міцно прилипатиме до фольги.

Якість завжди залежить від сировини. Неприємний гіркий присмак з’являється тоді, коли основою для продукту були занадто старі тверді сири.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

Попередня публікація

Гречані оладки

Наступна публікація

Секонд-хенд -- інструкція безпечного використання

Схожі публікації

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами
Між нами, споживачами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Тетяна І Сергій Сили: «Разом ми — сила!»
Постать

Тетяна І Сергій Сили: «Разом ми — сила!»

15 Травня, 2025
Дієтична добавка не лікує
Між нами, споживачами

Дієтична добавка не лікує

2 Травня, 2025
Як не проґавити розвиток серцевої патології
Здорові будьмо

Як не проґавити розвиток серцевої патології

29 Квітня, 2025
Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?
«Порадниця» довідкова

Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?

29 Квітня, 2025
Травень на городі, в саду та квітнику
На городі

Травень на городі, в саду та квітнику

28 Квітня, 2025
Наступна публікація
Секонд-хенд — інструкція безпечного використання

Секонд-хенд -- інструкція безпечного використання

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025

Останні публікації

Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти