Плавлені сирки — один із найдоступніших і найпопулярніших продуктів, які господині купують і до щоденного, і до святкового столу — для приготування бутербродів, супів чи салатів. Щоб не зіпсувати собі свято, важливо вміти обирати якісний продукт.
Найперша порада — не женіться за дешевизною, адже в цьому разі можете натрапити на підробку. Справжні сирки є сумішшю різноманітних молочних продуктів, які плавляться за температури 75–95 градусів за допомогою солей-плавителів (цитратів і фосфатів натрію і калію). До їх складу входять тверді й м’які сири, суха молочна сироватка, сухе молоко, вершкове масло та молочний білок. Між іншим, порівняно з твердими сортами сиру, такий продукт людським організмом засвоюється майже повністю і містить менше холестерину. Правильний плавлений сир — це джерело фосфору, кальцію, вітамінів А, Д, Е та жирних поліненасичених кислот. За харчовою цінністю він не поступається твердому сиру. Звісно, якщо виробники не замінять дорогі інгредієнти дешевими рослинними жирами, щоб знизити собівартість продукту.
Кілька років тому Спілка молочних підприємств України провела споживчу експертизу закуплених у торговельній мережі сирків і виявила, що половина з них — фальсифікат. Рік тому на підробні сирки натрапили й фахівці ДП «Харківстандартметрологія», які придбали в торговельній мережі відомий з радянських часів плавлений сирок «Дружба» від різних виробників і дослідили його в лабораторії. У двох зразках із восьми знайшли незаявлений на пакуванні консервант — сорбінову кислоту, а в одному — ще й немолочні жири. Цікаво, що останній, згідно з маркуванням, був виготовлений за державним стандартом — ДСТУ 4635:2006 і мав би відповідати всім найсуворішим вимогам.
Зауважимо, що використання замінників молочного жиру — приміром, пальмової та кокосової олії — в Україні не заборонено, от тільки називатися така суміш має інакше — «продукт молоковмісний сирний плавлений». Крім того, в сирки можуть цілком законно додавати різноманітні підсилювачі смаку, емульгатори-стабілізатори чи консерванти. Головна вимога — зазначати їх на пакуванні у складі продукту.
Обираючи таку смакоту до столу, передусім перевірте цілісність фольги, в яку її запаковано, та уважно прочитайте маркування. Якщо терміни придатності сирка мають от-от збігти, не беріть такий товар, адже невідомо, чи правильно його зберігали і чи не зіпсувався він кількома днями раніше. За температури від -4 до 0 градусів термін його придатності становить від 30 до 90 діб, а від 0 до +4 градусів — від 45 до 75 діб.
Далі уважно читайте склад продукту. Якщо в переліку будуть крохмаль і пальмова олія — знайте: це не справжній молочний продукт! До речі, навіть частково замінювати в ньому тваринні жири рослинними заборонено.
Справжній сирок матиме приємний молочний аромат із легкою кислинкою (це можна відчути навіть через пакування) і буде трохи м’яким на дотик, його ви зможете порізати скибками і за бажання трохи «розплющити» чи навіть намастити на скибку хліба. Сурогат — твердіший, пружний на дотик, легко кришиться, а тому покласти його на булочку вийде лише у вигляді брусочка. Сирний продукт буде засихати й тріскатися з часом, а справжній залишатиметься м’яким протягом усього терміну придатності.
Якщо сирки зберігаються за підвищеної вологості або в них порушена герметичність пакування, на поверхні може з’явитися пліснява. Незбалансована рецептура може призвести до того, що такий брусочок буде занадто твердим або занадто м’яким, тягучим й міцно прилипатиме до фольги.
Якість завжди залежить від сировини. Неприємний гіркий присмак з’являється тоді, коли основою для продукту були занадто старі тверді сири.
Інна ПОЛЯНСЬКА.