Чимало людей останніми десятиліттями дедалі більше набувають так званого метаболічного синдрому – сукупності небезпечних для здоров’я станів, що включають абдомінальне (в ділянці живота) ожиріння, високий рівень цукру в крові натще, підвищені кров’яний тиск і рівень «поганого» холестерину в крові.
Одним із чинників розвитку метаболічного синдрому є неприйнятний спосіб вживання їжі, а саме – поспіхом, без зосередження на процесі. Як зауважують японські вчені на чолі з професором Університету Хіросіми, лікарем-кардіологом Такаюкі Ямадзі, недостатньо харчуватися здоровою їжею – слід правильно це робити. Ось деякі його рекомендації.
На вживання їжі має бути відведено не менш ніж 30 хв.
Необхідно зосереджуватися на смаку й вигляді страв.
Їжу слід розрізати на невеликі шматки і довше пережовувати.
Не їсти «на ходу», відволікаючись на інші справи.
А також доцільно пам’ятати й давнє прислів’я, мовляв, коли їмо – стаємо німими і глухими. Тобто розмови за столом не сприяють повноцінному засвоєнню страв.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.