Якщо до базового рецепту додати начинку, то вийде нова страва. Яку начинку взяти? Наприклад, варені яйця з обсмаженою цибулькою та зеленню.
Деруни:
* 600 г картоплі
* маленька цибулина
* столова ложка сметани (з гіркою)
* неповна чайна ложка солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* олія (для смаження)
Начинка:
* 3 зварені круто яйця
* середня цибулина
* зелень (за смаком)
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
Для начинки подрібнену цибулю обсмажити на розігрітій олії до золотистості. Яйця середньо натерти. Додати цибулю та подрібнену зелень, посолити, поперчити. Все перемішати.
Для дерунів цибулину натерти на найдрібнішій тертушці, щоб вийшла однорідна кашка. Цибуля не дасть потемніти картоплі, тому у готових дерунів вийде золотистий колір. Дрібно натерти картоплю. Зайву рідину віджати (не сильно) — це робиться для того, щоб деруни тримали форму, також завдяки цьому прийому не потрібно всипати борошно. Додати сметану. Посолити, поперчити, добре перемішати. На розігріту сковороду з олією викладати по 1 столовій ложці картопляної маси, злегка притиснути лопаткою. У центр викласти по чайній ложці начинки. Накрити начинку ще столовою ложкою картопляної маси. Притиснути лопаткою. Обсмажувати з обох сторін до рум’яності (приблизно по 4 хв.). Викладати деруни на паперову серветку, яка вбере зайву олію, адже подавати їх найкраще зі сметаною, а стільки жиру не дуже корисно, хоч і смачно.
На замітку. Якщо потрібно подати до столу велику кількість смажених дерунів, то включіть духовку (120–140 градусів), застеліть деко пергаментом і складайте на нього деруни зі сковороди. Коли все пересмажите, поставте деко в духовку до моменту подачі, але не дуже надовго, щоб деруни не пересохли.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.