Чи можна нагрівати мед? - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Чи можна нагрівати мед?

14 Квітня, 2021
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Чи можна нагрівати мед?
0
Поділилося
52
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Мед, на відміну від цукру, робить страву не тільки солодшою, а й надає неймовірного смаку, аромату та кольору. Чудово поєднується з м’ясом, сиром, тістом. Але існує думка, що нагрівання робить мед шкідливим. Чи так це? Таке питання досконало вивчив кулінарний експерт Євген КЛОПОТЕНКО.

— Вчені детально вивчили, що ж відбувається з цим корисним продуктом, якщо його нагріти до температури 60 або навіть 140 градусів. Виявилося, що при цьому виділяється 5-гідроксиметилфурфурол (HMF). Це органічна сполука, що утворюється з цукрів у меді та різних оброблених харчових продуктах у кислому середовищі, коли вони нагріваються в результаті так званої реакції Майяра (реакція між амінокислотами та цукрами, яка відбувається під впливом високої температури). Якщо сказати точніше, під час нагрівання дещо збільшується кількість цієї сполуки, адже вона майже завжди є в свіжому меді.

Але чи насправді ця речовина така небезпечна? По-перше, кількість HMF збільшується навіть під час зберігання меду при кімнатній температурі з приблизно 11 мкг/кг до 39 мкг/кг за рік. При нагріванні до 60 градусів — до 68,8 мкг/кг, а до 140 градусів її кількість вже істотно не підвищується. Також варто зазначити, що весь магазинний мед термічно обробляють у середньому до 68 градусів, щоб знищити дріжджі, які сприяють ферментації цукру, тому певна кількість HMF у ньому вже присутня.

Проводилось багато досліджень, але жодне з них не довело шкоду цієї сполуки для організму людини. До того ж, деякі дослідження виявили, що HMF може мати не тільки канцерогенні, а й антиканцерогенні властивості. Тобто він може бути також корисним. Крім того, взагалі немає переконливих даних про те, яка кількість HMF є безпечною, а яка вже шкідливою. Адже в певній кількості ця сполука міститься і в інших продуктах: сухофруктах, розчинній каві, випічці, багатьох фруктових соках, пиві, коньяку, молоці, продуктах з томатів, варенні.

Тому мед можна нагрівати, і він не стає шкідливим. Принаймні, жодних наукових підтверджень цього сучасна наука не виявила. Тож якщо хочете замаринувати з медом курячі крильця перед запіканням, без жодних вагань робіть це.

Інформація з сайту klopotenko.com

Попередня публікація

Пиріг із варення

Наступна публікація

Доставка пенсій -- на конкурентних засадах

Схожі публікації

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски
Кухонні університети

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

10 Червня, 2025
Рибні котлети без специфічного запаху
Кухонні університети

Рибні котлети без специфічного запаху

9 Червня, 2025
Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Наступна публікація
Доставка пенсій — на конкурентних засадах

Доставка пенсій -- на конкурентних засадах

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

10 Червня, 2025
Як підвищити врожайність полуниці

Як підвищити врожайність полуниці

10 Червня, 2025
Вимірювати тиск потрібно регулярно

Вимірювати тиск потрібно регулярно

10 Червня, 2025
Довідку про виплачені пільги чи субсидії отримуйте онлайн

Довідку про виплачені пільги чи субсидії отримуйте онлайн

10 Червня, 2025

Останні публікації

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

10 Червня, 2025
Як підвищити врожайність полуниці

Як підвищити врожайність полуниці

10 Червня, 2025
Вимірювати тиск потрібно регулярно

Вимірювати тиск потрібно регулярно

10 Червня, 2025
Довідку про виплачені пільги чи субсидії отримуйте онлайн

Довідку про виплачені пільги чи субсидії отримуйте онлайн

10 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти