На початку теплої пори традиційно готую смачний, ароматний борщ зі свіжим щавлем.
На 2,5 л води:
- 600 г свинини
- невелика цибулина
- невелика морквина
- 6—7 картоплин
- пучечок щавлю
- по пів пучечка зеленої цибулі, петрушки й кропу
- сіль (за смаком;
- 1 лавровий листок
- олія
- 3—4 варених яйця
- сметана
- шматочок вершкового масла для подачі
М’ясо заливаю водою й на сильному вогні доводжу до кипіння, знімаючи піну, потім вогонь зменшую й варю 1 год. Моркву крупно натираю, цибулю нарізаю кубиками. Обсмажую на олії до м’якості. Дістаю з бульйону м’ясо. У каструлю викладаю нарізану кубиками картоплю й лавровий листок.
Через 5 хв. — засмажку. М’ясо нарізаю порційно. У щавлю видаляю ніжку, листя нарізаю соломкою. Дрібно нарізаю зелень. Коли картопля звариться, повертаю шматочки м’яса.
Як закипить, викладаю щавель і зелень. Доводжу до кипіння, солю. Після додавання зелені борщ повинен кипіти не більше 5 хв. Яйця нарізаю крупніше, ніж на олів’є, додаю в борщ.
Викладаю масло й знімаю з вогню. Нехай настоїться під кришкою хвилин 15. До зеленого борщу обов’язково подаю сметану.
Лариса ХОМИЧ. м. Київ.