Батон домашній - дуже смачний - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Батон домашній — дуже смачний

6 Травня, 2021
in Кухонні університети
0
Батон домашній — дуже смачний
0
Поділилося
188
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Домашній батон набагато смачніший й пахучіший за той, що продається в магазині. Випічка виходить дуже смачною: тоненька скоринка, пружна й одночасно ніжна м’якушка, яка приємно пахне молоком. 

* 10 г свіжих дріжджів

* 400–450 г борошна

* 250 мл молока

* 60 г вершкового масла

* 1 столова ложка цукру

* 1 чайна ложка солі

* маленьке яйце (для змащення)

  1. Масло заздалегідь дістаю з холодильника, щоб було м’яким, і нарізаю шматочками. У підходящий для замісу й бродіння тіста посуд просіваю (краще двічі) пшеничне борошно. Завдяки такому прийому воно насититься киснем. У теплому молоці розводжу дріжджі. Додаю цукор, перемішую. Рідина не повинна бути гарячою, бо дріжджі загинуть. Всипаю 100 г борошна й ставлю в тепло на 15–20 хв.

Порада: для прискорення процесу бродіння можна поставити миску з тістом у каструльку з теплою водою або в мікрохвилівку (але її в жодному разі не можна вмикати!) зі склянкою окропу. У мікрохвильовій печі немає протягів, там тепло й волого від склянки з гарячою водою, тому тісто добре й швидко піднімається. Тоді миску нічим закривати не потрібно, тому що вода буде випаровуватися, таким чином підтримуючи необхідну вологість.

2. В опару, що підійшла, додаю сіль. Поступово всипаю борошно, що залишилося. Добре вимішую. В кінці додаю масло. Вимішую тісто хвилин 10. У результаті воно повинне стати однорідним, ніжним, пружним і зовсім не липким.

3. Округляю й викладаю в миску, змащену невеликою кількістю олії (в інгредієнтах не зазначена), щоб воно не прилипало до посуду в процесі бродіння. Відправляю в тепло на 1-1,5 год. або доти, доки не збільшиться в об’ємі в 2–2,5 рази.

4. Коли підніметься (у мене воно бродило 1 год. 20 хв.), стане ще більш ніжним і пишним, настав час переходити до етапу формування. Стіл злегка присипаю борошном і викладаю тісто. Спочатку розминаю долонями, після — качалкою. Розкочую в пласт товщиною близько 1 см. Згортаю його в щільний рулет. Після кожного обороту обов’язково притискаю валик до пласту, щоб у готовому батоні не було пухирців повітря. Бажано змахувати зайве борошно. Шов защипую.

5. Перекладаю заготовку швом униз на деко, змащене олією. Прикриваю рушником і залишаю на 30 хв. За цей час заготовка помітно округлиться. Час розстоювання залежить не тільки від дріжджів, а й температури в приміщенні.

6. Гострим ножем або лезом роблю кілька косих надрізів (глибиною близько 1 см). Змащую заготовку збитим яйцем. Випікаю батон у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 25–30 хв. Готовому домашньому батону даю трохи охолонути під рушником.

Аліна ГНАТЮК. м. Чернігів.

 

 

Попередня публікація

"Хороші" й "погані" сусіди картоплі

Наступна публікація

Спецпроєкт «Дня вишиванки» та «Порадниці»: Решетилівська вишивка

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
Спецпроєкт «Дня вишиванки» та «Порадниці»:  Решетилівська вишивка

Спецпроєкт «Дня вишиванки» та «Порадниці»: Решетилівська вишивка

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти