Варення стане ще смачнішим, якщо оздобити його ажурною «шляпкою» з підвіскою з ягідками. У такому вигляді домашні заготовки можна навіть піднести в подарунок близьким — ваш презент вийде по-справжньому красивим і душевним. Ідея стане в нагоді для прикрашання власної кухні і милуватиме око. Тож наливайте собі чашечку ароматного чаю, влаштовуйтеся зручніше і починайте в’язати милу затишну прикрасу для баночки з вишневим варенням.
Вам знадобиться:
* Нитки ірис білого, червоного і зеленого кольорів
* гачок №1,4
* атласна стрічка
* вата або синтепон
Ягоди. Червоною ниткою зв’яжіть 2 в.п. (повітряні петлі) і в другу від гачка петлю пров’яжіть 6 ст.б/н (стовпчиків без накиду). 2 р.: 6 додавань (з однієї петлі пров’язати 2 ст.б/н). Вийде 12 п. 3 р.: додавання, ст.б/н, повторити 6 разів (18 п.). 4 р.: додавання, 2 ст.б/н, повторити 6 разів (24 п.). 5–8 р.: в’язати по 24 п. 9 р.: убавляння (2 петлі разом), 2 ст.б/н, повторити 6 разів (18 п.). 10 р.: убавляння, 1 ст.б/н, повторити 6 разів (12 п.). Вкласти наповнювач. Далі робіть убавляння, доки закриєте всі петлі. Зв’яжіть 2 такі кульки.
Листочок. Зеленою ниткою наберіть з серединки вишеньки 20 п.п. і відразу в’яжіть листочок: в одну петлю 2 ст.б/н, 1 ст.з/н (стовпчик з накидом), 2 ст.з/н; в наступну петлю пров’яжіть 2 ст.з/н. Далі 1 ст.з/н, 2 ст.б/н. В’язання поверніть і так само обв’яжіть інший бік. Поверніться до стеблинки ст.б/н. Зробіть петельку з 7 п.п., з’єднавши ст.б/н (для підвішування). Наберіть 10 п.п. і зв’яжіть такий саме листочок. Потім пров’яжіть стеблинку з п.п. трохи довшу, ніж першу. Прикріпіть стовпчиком без накиду до ягодки.
Маленька порада: на основі даного мотиву можна зв’язати вишеньки-сережки для маленької онучки або дочки — вони мають дуже ефектний і яскравий вигляд. Або використовувати як один з елементів в намисті для дівчинки. Зробити підвіску для телефону, літнього кошику, а також прикрасити зв’язаний гачком капелюшок.
«Шляпка». Білою ниткою набрати 6 п.п., зімкнути в коло. Всі ряди (крім 9-го) починати з 3 п.п. підйому. 1 р.: 1 п.п. Потім 1 ст.з/н, 1 п.п. в кільце. Повторити ще 6 разів. 2 р.: 1 п.п. Потім 1 ст. з/н, 1 п.п. над кожною петлею попереднього ряду. Повторити ще 14 разів. 3 р.: 2 ст.з/н зі спільною вершиною в одну петлю, 2 п.п. Потім 3 ст.з/н зі спільною вершиною в одну петлю, 2 п.п. в кожен стовпчик попереднього ряду. Повторити ще 14 раз. 4 р.: 3 ст.з/н над п.п., 1 ст.з/н над стовпчиком попереднього ряду. Повторювати до кінця ряду. 5 р.: ст.з/н, ст.б/н в одну п., напівстовпчик в третю п. ряду. Потім ст.б/н, 3 ст.з/н, ст.б/н в одну п., напівстовпчик в третю п. ряду. Повторити ще 14 разів. Закінчити ряд напівстовпчиком і стовпчиком з накидом в першу п. ряду. 6 р.: 5 п.п., напівстовпчик над центральною петлею «хвильки». В’язати до кінця ряду. 7 р.: 8 ст.з/н над ланцюжком з п.п. Потім в’язати до кінця ряду 9 ст.з/н над ланцюжком з п.п. 8 р.: 6 п.п., напівстовпчик між кожним 9 ст. попереднього ряду. В’язати до кінця ряду. 9 р.: над кожною аркою з п.п. пров’язати напівстовпчик, 2 п.п., ст.з н, 2 п.п., ст.з/н, 2 п.п., напівстовпчик. В’язати до кінця ряду. Вставити стрічку, простягнувши її також через петельку на вишеньці, пов’язати на банку. А щоб вийшло не лише красиво, а й смачно, запасайтеся нашим перевіреним рецептом.
ВИШНІ У ВЛАСНОМУ СОКУ
* 2 кг вишень (вага без кісточок)
* 600 г цукру
У каструлі засипати ягоди цукром. Акуратно перемішати. Прикрити марлею і залишити на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Можна залишити на ніч. Якщо в приміщенні буде спекотно, то краще поставити в холодильник. 4 баночки по 0,5 л (саме стільки вийде з такої кількості ягід і цукру) з кришками стерилізувати, викласти вишні. Дно каструлі вистелити тканиною (щоб банки не тріснули), поставити заготовки. Залити банки водою по плічка (холодної або теплої). Поставити на вогонь, довести до кипіння і на слабкому вогні стерилізувати 15 хв. Зразу ж закатати. Перевернути банки, укутати до повного охолодження. Зберігати можна не тільки в погребі чи підвалі, а й при кімнатній температурі.
Така ягода виходить в міру солодка, з характерною кислинкою. Дуже хороша в випічці — спробуйте пироги і пиріжки, вареники й сирники. А сиропом добре просочувати торти.
Діана ШЕПЕЛЬ.