Не за горами активне приготування до Нового року! Сушені апельсини: чудова ідея для прикрашання ялинки та смачна добавка у випічку або чай.
АРОМАТНІ КРУЖАЛЬЦЯ — ЯЛИНКОВА ІГРАШКА ТА ГІРЛЯНДА
Сухі цитрусові кружальця можна використовувати як ялинкову іграшку (зробивши отвір і повісивши на нитку); прикрасити свічники; різдвяний вінок; зробити гірлянду; наповнити скляну вазу з шишками та ялиновими гілками.
1. Оберіть правильні плоди: маленькі, яскраві, з тонкою шкірочкою (апельсини, лимони, мандарини).
2. Наріжте кружальцями 2 мм завтовшки (але не більше).
3. Зробіть каркас із картону: виріжте 2 картонки, щоб на них вмістилися кружальця. Зробіть у картонках багато дірочок — для циркуляції повітря.
4. Викладіть між двома картонками шматочки цитрусів і обмотайте «бутерброд» нитками. Така конструкція допоможе зберегти часточки рівними, інакше в процесі сушіння цитруси можуть пошкодитись.
5. Картонки розмістіть за батареєю або між секціями на 3—5 діб. Щодня їх треба перевертати. За потреби цитруси можна досушити вже без картонки, коли основна волога випарується.
СУШЕНА ЦЕДРА
Ароматна та сонячна апельсинова цедра — чарівна натуральна пряність. Випічка, десерти, напої — їм апельсинова цедра додасть характерного аромату та апетитного кольору. Безперечно, ви можете сказати, мовляв, навіщо заготовляти апельсинову цедру про запас, якщо майже завжди свіжі цитрусові є у продажу. Але саме в такому вигляді ця ароматна пряність завжди буде у вас під рукою. Вона довго зберігається і не займає багато місця.
1. Ретельно вимийте апельсини жорсткою стороною мочалки.
2. Обсушіть фрукти серветкою і зніміть верхній шар до білого прошарку (він гірчить) — це і є цедра. Найзручніший спосіб — овочечистка.
3. Оберіть самі, як сушитимете цедру: в спеціальній сушарці, у привідкритій духовці (при 50 градусах близько 3 год.), на батареї (викладіть цедру на пергамент і покладіть у радіатор на 2—3 доби). Сушиться доволі швидко, оскільки вологи у шкірках мало. Цедра буде готова, коли шматочки стануть ламкими.
4. Тепер подрібніть готову цедру. Для цього скористайтеся ступкою, кавомолкою, машинкою «Мрія». Ступінь помелу обирайте самі. Цедра легко кришиться і розтирається на пудру.
5. Зберігайте, як і всі спеції, у щільно закритій банці в сухому місці. Додавайте сушену цедру до випічки за смаком (приблизно 1 неповна чайна ложка на 1 кг тіста).
Зручно, що для цієї заготовки не обов’язково спеціально купувати апельсини кілограмами. У міру «поїдання» зчищайте цедру (яку часто просто викидають) і — в батарею. Насушили, подрібнили і зсипали в баночку.
Смачних вам новорічних страв із апельсиновим ароматом!
А Я РОБЛЮ ТАК!
Поділюсь з вами своїм рецептом із цедрою лимона чи апельсина. Знімаю її з плодів дрібною тертушкою та пересипаю цукром, приблизно в тій само кількості, що й цедра. Зберігаю в холодильнику в баночці з кришкою та використовую для випічки.
Марія САЛАМАХА. м. Жмеринка.