Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном

3 Грудня, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном
0
Поділилося
429
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Як говорить народна мудрість, квашену капустку і на стіл поставити не соромно, і з’їдять — не шкода. А ще ця закуска — хороший засіб для підтримки імунітету, що нам зараз і треба!

З ГІРЧИЧКОЮ

Капусту квашу з сухою гірчицею — вона виходить дуже хрумкою, з легким гірчичним ароматом.

На 1 кг капусти беру 20 г солі. Капусту шаткую. Перетираю з сіллю і маленькою натертою морквиною. Дно емальованої каструлі тонко посипаю сухою гірчицею. Накриваю капустяним листям. І ось поверх листя наповнюю каструлю. Не забуваючи щільно утрамбувати шар за шаром. Потім грамів 20—30 сухої гірчиці розводжу теплою кип’яченою водою до стану кашки. І цією сумішшю змащую бавовняну тканину. Протикаю до дна дерев’яною паличкою капусту і накриваю «замазюканою» гірчицею тканиною. Кладу тарілку і гніт. Три дні в теплі кваситься. Треба випускати гази бродіння вранці та ввечері, протикаючи в різних місцях. Все! Через три дні розкладаю капусту по банках — і на балкон. До заморозків. Узимку зберігаю в льосі.

Марія САЛАМАХА. м. Жмеринка.

МЕДОВА

Капуста смачно хрумтить, цупкенька, ледь солодкувата.

На 1 кг капусти беру: 1 чайну ложку меду, 1 столову ложку солі (без гірки), маленьку морквинку (близько 30 г).

Готую в 3-літровій банці, куди вміститься приблизно по 2 кг. Нашатковану капусту і крупно натерту моркву змішую. Посипаю сіллю і мну руками, але без фанатизму — овочі повинні залишитися хрусткими. Щільно трамбую в банку. Вже на цьому етапі капуста має дати багато соку. Банку ставлю в миску, куди стікатиме сік. Затягую банку марлею, залишаю за кімнатної температури на дві доби. Іноді протикаю вміст до дна дерев’яною паличкою. Через вказаний час зливаю розсіл із банки в миску та розчиняю в ньому мед. У цьому випадку на 2 кг капусти — 2 чайні ложки меду. Заливаю розсіл назад у банку. І залишаю доквашуватися ще на добу за кімнатної температури (не забуваючи проколювати 2—3 рази на добу).

Готову капусту зберігаю в холодильнику. Не підходить гречаний мед — беріть липовий, акацієвий чи різнотрав’я.

Адріана ЯРЕМИЧ. м. Ужгород.

ХОРОША ЗАКУСКА — ГОСТРА КАПУСТКА!

На 2 кг капусти беру: по 100 г моркви та кореня хрону, 2 столові ложки солі, 100 г цукру, 1,5 л води, 4 середні лаврові листки, 10 горошин чорного перцю.

Капусту шаткую, хрін і моркву натираю на середній тертушці. Перемішую, додаю лаврові листки та
перець. Кладу в емальовану каструлю. Роблю розсіл із розрахунку: столова ложка солі на 1 л кип’яченої холодної води. Виливаю розсіл у каструлю. Багато води наливати не треба — капуста пустить свій сік.

Каструлю прикриваю кришкою, але не повністю, щоб надходило повітря. Тримаю в кімнаті. Періодично перемішую та проколюю. На другий день розпочнеться процес бродіння. Через три доби капуста вже добре прокисне. Додаю до неї цукор, перемішую і ставлю на холод. Назавтра її можна їсти.

Мирослава ПЕЛЕХ. м. Запоріжжя.

Попередня публікація

Як зберегти капусту до нового врожаю

Наступна публікація

Із 1 грудня підвищено пенсії

Схожі публікації

Запечений гарбуз у салаті
Рецепти страв

Запечений гарбуз у салаті

29 Листопада, 2025
Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times
Рецепти страв

Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times

29 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні
Рецепти страв

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка
Рецепти страв

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Яблучний пиріг
Рецепти страв

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Ліниві голубці
Кухонні університети

Ліниві голубці

16 Жовтня, 2025
Наступна публікація
Із 1 грудня підвищено пенсії

Із 1 грудня підвищено пенсії

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
В оголошеннях про вакансії

В оголошеннях про вакансії

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
В оголошеннях про вакансії

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
У зиму — з чистою бруківкою

У зиму — з чистою бруківкою

5 Грудня, 2025
Пенсіонеру догляд до стажу не зарахують

Пенсіонеру догляд до стажу не зарахують

4 Грудня, 2025
Коли настає менопауза…

Коли настає менопауза…

4 Грудня, 2025

Останні публікації

В оголошеннях про вакансії

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
У зиму — з чистою бруківкою

У зиму — з чистою бруківкою

5 Грудня, 2025
Пенсіонеру догляд до стажу не зарахують

Пенсіонеру догляд до стажу не зарахують

4 Грудня, 2025
Коли настає менопауза…

Коли настає менопауза…

4 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти