ТРИВАЄ ЗБІР УРОЖАЮ
Коренеплоди краще викопувати вилами: так знижується ризик їх пошкодити. Бадилля здорових рослин закладають у компост. Таке, що містить ознаки хвороб та шкідників, – знищують. Усі роботи виконують за сухої теплої погоди. Наприкінці місяця можна готувати грядки під посадку озимого часнику. На момент посадки ґрунт вже встигне осісти. Адже якщо висадити у пухку землю, зубки можуть із часом надмірно заглибитись.
Капусті, яка ще лишається на грядках, будуть корисні підживлення коров’яком (1:6) або курячим послідом (1:15). Також поливають, але не надмірно, аби головки не почали розтріскуватись. До самих приморозків можна отримувати врожай пізніх огірків. Важливо лише регулярно їх збирати.
Гарбузи важливо зібрати вчасно, аби краще зберігались. У стиглих шкірочка стає грубою, при натисканні нігтем на кірку не залишається слідів, плодоніжка всихає. Її довжина при зрізуванні має бути не менше 4–6 см. Зібрані гарбузи перед закладанням на зберігання бажано залишити на грядках ще на 10–15 днів.
На початку місяця після просушування закладають у погріб викопану картоплю. Її можна укласти на 2–3 сантиметрове «ложе» з хвої та ще й пересипати нею. Це запобігатиме розвитку гнилей та дозволить краще зберегти врожай. На початку місяця ще збирають пізні сорти картоплі. На помідорах продовжують видаляти пасинки, а також обрізують китиці, на яких вже не встигнуть сформуватись плоди. Верхівки кущів прищипують, це пришвидшить достигання. Від урожайних здорових кущів відбирають плоди на насіння.
Триває підготовка погребів до закладання врожаю. У вересні сушать пряно-смакові рослини. На грядках, що звільнились, корисно висіяти сидерати.
ЖИВЦЮЮТЬ ЯГІДНИКИ
Пізні сорти плодових збирати не поспішають. Знімальна зрілість у плодів насіннячкових культур настає, коли набувають властивого сорту кольору, легко відділяються від плодоніжки, припиняють ріст, насіння забарвлюється у коричневий колір.
Грона винограду відкривають для потрапляння сонячного світла. Листя, яке їх затінює, видаляють. Для швидшого достигання грон кущі підживлюють настоєм золи (1 л золи на відро води, настояти тиждень) або розчином сірчано-кислого калію (10–15 г на відро води).
На деревах перевіряють ловчі пояси та знищують шкідників, що у них потрапили. За необхідності видаляють кореневу порость.
Настає сприятлива пора для живцювання ягідників. Живці нарізають із середньої частини однорічних пагонів. На них повинно бути не менше 6–7 бруньок. Висаджують під кутом 45 градусів, заглибивши на 20 см.
У вересні готують ями під посадку плодових дерев та кущів. У малиннику під корінь видаляють пагони, які відплодоносили, та такі, що мають ознаки хвороб і шкідників.
Можна підживити дерева. Так, під яблуні вносять приблизно 3–5 кг органічних добрив, 10–12 г калійних та 30–40 г суперфосфату на кв.м. Добрива рівномірно розподіляють по периметру крони та прикопують на глибину 5–20 см. Ягідники після збирання врожаю корисно підживити фосфорно-калійними добривами (30–40 г суперфосфату та 15–20 г сірчанокислого калію на кущ).
Продовжують висаджувати суницю садову. Найбільш міцні кущики дають розетки, розташовані найближче до материнського куща. Поливи цього місяця здійснюють обережно, бо надмірна волога може скоротити період зберігання врожаю.
ЗАГОТОВЛЯЮТЬ НАСІННЯ КВІТІВ
Поступово припиняють підживлення багаторічників мінеральними добривами. Це призупинить ріст зеленої маси. Продовжують видаляти суцвіття, що відцвіли. Заготовляють насіння квітів.
У цей час зацвітають «королеви» осені – хризантеми. Аби крупноквіткові хризантеми краще цвіли та були більшими, видаляють пазушні пагони. Висаджують багаторічники та дворічники. Вирізають кореневу порость у щеплених троянд та бузку.
Триває боротьба зі шкідниками та хворобами. Квітучі гладіолуси можна підживити суперфосфатом та сульфатом калію (відповідно 30 та 20 г на 10 л води).
Наприкінці місяця приберіть декоративні фігурки, що прикрашали квітник та сад. Тоді ж (але загалом це залежить від погоди) висаджують цибулинні квіти.
Якщо очікуються приморозки, корисно підгорнути стебла жоржин та канн. Таке утеплення допоможе їм цвісти довше.
Найкращі цибулини квітів відбирають для зимової вигонки. Їх висаджують у квіткові горщики та ставлять у підвалі. Обрізати багаторічники, що втратили декоративність (іриси, півонії та інші) не поспішають. Адже через листя до коренів надходять поживні речовини, завдяки чому кущі краще цвістимуть наступного року.
Підготувала Лідія ГЕРАЩЕНКО.