Деменція — зниження пізнавальної діяльності, втрата раніше засвоєних знань і набутих навичок призводить до таких серйозних захворювань, як хвороба Альцгеймера і Паркінсона, що вражають клітини головного мозку. При деменції людина поступово втрачає пам’ять, мову, увагу, інтелект. Для її профілактики потрібно вживати продукти, здатні поліпшити пам’ять:
- Сочевиця — забезпечує ясність розуму, швидкість мислення.
- Ріпчаста цибуля — сприяє кращому насиченню клітин киснем.
- Часник — активізує клітини мозку, покращує пам’ять, перешкоджає віковим змінам — старіння мозку.
- Риба — містить фосфор, необхідний для клітин мозку при напруженій і тривалій роботі.
- Горіхи — ядерця містять дофамін — активатор розумових процесів.
- Брюссельська капуста — підвищує здатність до концентрації уваги.
- Лимони — містять вітамін С (антиоксидант), який знищує нестабільні молекули кисню, що погіршують пам’ять.
- М’ятний чай — стимулює ділянки мозку, відповідальні за пам’ять.
- Гіркий шоколад — містить серотонін — антидепресант, який підтримує гарний настрій.
- Кава — містить кофеїн, який підвищує активність ділянки головного мозку, що відповідає за пам’ять, покращує пізнавальну здатність, а також допомагає запам’ятовуванню нових слів.
- Солодкий чай — підвищує концентрацію уваги і працездатність.
Підготувала Валентина Гаркава.