Запіканка з цвітної капусти під сирно-сметанною заливкою — проста, але дуже смачна самостійна страва. В даному рецепті пропонуємо не посипати верх тертим сиром, а додати його просто в заливку-соус — він вийде ще смачнішим, а сир буде тягнутися. До речі, за бажання можна додатково присипати капусту хлібною крихтою — після запікання корочка буде не тільки рум’яною, а й хрусткою.
* Середня головка цвітної капусти
* 250 г сметани
* 2 яйця
* 150 г твердого сиру (Голландський, Буковинський тощо)
* сіль
* чорний мелений перець
* невеликий лавровий лист
* шматочок вершкового масла (для змащення)
* панірувальні сухарі
Капусту розібрати на суцвіття. Дуже великі розрізати уздовж навпіл, але сильно не дрібнити. Воду довести до кипіння, додати 0,5 чайної ложки солі і лавровий лист (він трохи переб’є специфічний запах капусти). Викласти капусту і варити на середньому вогні не більше 3–4 хв. після закипання. Якщо переварити, в запіканці капустяні суцвіття стануть занадто м’якими. Дістати капусту і відкинути на друшляк. Для заливки яйця з’єднати зі сметаною і чвертю чайної ложки солі (не пересоліть, оскільки твердий сир може бути доволі солоним), збити вінчиком. Сир натерти на середній тертушці, викласти до сметанної заливки, все перемішати. Відповідну за об’ємом форму для запікання з високими бортиками щедро змастити розм’якшеним маслом, присипати сухарями. Щільно викласти охолоджені суцвіття капусти. Вилити заливку, щоб вона повністю покрила всю капусту. Поставити форму в попередньо розігріту до 200 градусів духовку, випікати приблизно 25–30 хв. до утворення рум’яної скоринки.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.