Актриса, а тепер ще телеведуча кулінарної передачі «Смак дня» на телеканалі «Київ», де готує за своїми рецептами, надає перевагу простим стравам. Саме такий — салат зі скумбрії.
* банка консервованої скумбрії (близько 230 г)
* 4 середні картоплини
* 100 г сиру твердих сортів
* 1 невелика цибулина
* 3 яйця
* 4 столові ложки майонезу
* зелень для оздоблення
Картоплю відварити у мундирах до готовності. Яйця круто відварити. Цибулю дуже дрібно нарізати, залити окропом на 5 хв., щоб не гірчила, зайву рідину злити й дати охолонути. Зі скумбрії видалити всі кісточки, рибу розім’яти виделкою. Картоплю натерти на великій тертушці. Викладати страву шарами — для цього підійде прозорий салатник або кулінарне кільце. Перший шар — картопля, яку треба трохи ущільнити. Покрити картоплю сіточкою з майонезу. Викласти рибу, тоненько змастити майонезом. Додати цибулю, покривши сіточкою майонезу. Викласти крупно натерті яйця, притиснути рукою, ущільнивши салат. Нанести тоненько майонез і трохи підсолити та поперчити. Верхній шар — середньо натертий сир і трохи зелені для оздоблення.
Ось так, завдяки найпростішим інгредієнтам у вас на столі шедевр кулінарного мистецтва!
Ділимося секретом: красиво подати салати до святкового столу, викладаючи їх шарами, можна за багатьма відомими вам рецептами, навіть олів’є. Головне — правильно викласти шари, щоб салат вийшов барвистим. Не поєднуйте поруч шари з продуктів, ідентичних за кольором (яйця, картопля, цибуля). Чергуйте бліді та яскраві (картопля–морква–яйця–зелений горошок), щоб на зрізі вийшла продуктова веселка.
Як викласти салат, щоб він мав чітку форму і не розпадався? Дуже просто, він готується спочатку в глибокій мисці, застеленій плівкою (щоб легше було виймати). Коли всі шари викладете, накрийте миску плоскою тарілкою і переверніть. Можна зробити спеціальну форму — обріжте верх і низ пластикової пляшки (1,5 або 2 л), щоб вийшло кільце висотою 10 см. Ставите кільце на тарілку, в нього викладаєте шари салату, утрамбовуючи, і потім акуратно знімаєте форму.