21 липня — день святого Прокопія (Прокопа). Жнива саме у розпалі, тому кажуть: «Сім кіп нажав Прокіп».
Це свято пов’язане ще з однією доволі цікавою сільськогосподарською (і навіть знахарською) традицією — заготівлею кропу. Жінки до схід сонця йшли на городи рвати кріп як засіб лікування від головного болю. Дорослі мили його відваром голови, а у купіль для дітей клали цю чудодійну городню культуру. І тепер цілителі вважають, що саме «кріп, який зібрав Прокіп», має найбільше лікувальних властивостей.
Пасічники збирали бджолині рої тільки до Прокопа. Після цього з них намагалися не створювати нових бджолиних сімей, бо ті вже не встигнуть запастися медом на зиму.
Кажуть: «На Прокопа жита копа», «на Прокопа приготуй плечі до снопа».
Народна прогностична прикмета говорить: «Якщо цей день дощовий, то хліб у копах може прорости».
Але за сучасної техніки та ще й працьовитих рук хліборобам це не загрожує.
Тарас ЛЕХМАН.