Щоб уникнути отруєння - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Щоб уникнути отруєння

18 Липня, 2019
in Здорові будьмо
0
Щоб уникнути отруєння
0
Поділилося
49
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Останнім часом загострилася соціально-медична проблема, пов’язана з так званими харчовими отруєннями. Вони стаються не лише внаслідок порушення санітарно-гігієнічних норм, як-от брудний посуд, продукти, руки тих, хто з ними має справу, а й через недотримання правил зберігання страв і сировини, з якої готують їжу.

Для профілактики псування продуктів їх треба зберігати в холодильнику. Та навіть за цієї умови всі різновиди їжі мають термін придатності. Зокрема борщ можна зберігати 3 дні, супи — 1–2. До слова, зваривши велику каструлю першої страви, не слід розігрівати її всю, а лише ту кількість, яку збираєтесь подати на стіл.

Ще краще мати в холодильнику бульйон, на якому варитимете свіжі борщ або суп. Тоді зменшується загроза псування, не руйнуються вітаміни внаслідок тривалого зберігання та під час розігрівання. Котлети, голубці, тефтельки та інші страви з подрібненого м’яса можна зберігати в холодильнику не більше доби, причому перед наступним вживанням їх слід ще раз обсмажити, а голубці — ретельно прокип’ятити в соусі чи сметані. Адже м’ясний і рибний фарші — сприятливе середовище для швидкого розмноження хвороботворних мікробів. Страви з використанням фаршів також мають короткий термін придатності. Тож, наприклад, макарони по-флотському не варто лишати на другий день, і фарш краще змішувати з макаронами, відвареними безпосередньо перед уживанням їжі.

Страви з цільного м’яса (відбивні котлети, птиця, смажена або відварена риба) готуйте на два дні, але їх треба не просто розігрівати, а повторно як слід просмажувати.

Не можна довго зберігати й молочні продукти, кондитерські вироби з кремом. Страви на основі молока, вершків — не більше доби.

Температура в холодильнику, за винятком морозильної камери, плюс 3–8 градусів. У моделях з холодильною камерою вгорі найхолодніше місце — безпосередньо під нею. На розташованих нижче полицях температура підвищується. Не слід щільно завантажувати холодильник, щоб не порушувати циркуляцію повітря, а отже, й температурний режим.

Багато збудників небезпечних захворювань при низькій температурі в морозильній камері гинуть. Але, наприклад, личинки глистів лишаються життєздатними. Збудники сальмонельозу, бруцельозу також можуть пережити заморожування.

Безпосередньо під морозильною камерою до 3 діб можна зберігати м’ясо й рибу, які приготуєте найближчим часом. Яйця в холодильнику тримають у спеціальних чарунках на дверцятах не довше 7 днів. Для тривалішого зберігання їм треба знайти холодніше місце.

На другій полиці доцільно зберігати другі страви, салати, кондитерські вироби (тістечка, торт), молоко, молочні продукти. На третю ставлять посуд із першими стравами, консерви, кладуть сир, ковбаси. Унизу, зазвичай у спеціальних контейнерах, зберігають фрукти й овочі.

У дорогу, похід, на пікнік не слід брати їжу нетривалого зберігання. Доцільно взяти варені яйця, сир, копчену ковбасу, смажену курку (яку слід з’їсти в той же день!), сухе печиво, хліб, свіжі овочі. Продукти краще скласти в сумку-холодильник.

Андрій ЗУБЕНКО, санітарний лікар.

Попередня публікація

Катрін Денев на Одеському кінофестивалі

Наступна публікація

Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Схожі публікації

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог
Здорові будьмо

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
Добірка ефективних засобів народної медицини
Здорові будьмо

Добірка ефективних засобів народної медицини

4 Червня, 2025
Миття рук від багатьох хвороб захистить
Здорові будьмо

Миття рук від багатьох хвороб захистить

3 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками
Здорові будьмо

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?
Здорові будьмо

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає
Здорові будьмо

Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає

27 Травня, 2025
Наступна публікація
Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Про декларації з сімейним лікарем (частина 1)

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти