Якщо ще не визначилися з рецептом, за яким готуватимете паску, радимо спобувати спекти за цим традиційним. Він перевірений не одним поколінням господинь. Паска неодмінно вийде пухкою і смачною, якщо дотримаєтеся наших порад.
* 1,5 кг борошна
* 120 г дріжджів
* 0,7 л домашнього молока
* 2 яйця
* 8 жовтків
* 1,5 склянки цукру
* склянка родзинок
* 300–400 г вершкового масла
* лимон
* столова ложка кукурудзяної олії
* пакетик ванільного цукру
* дрібка солі
* дрібка кориці
Заздалегідь дістаньте з холодильника масло, щоб стало м’яким, і приготуйте опару: залийте дріжджі склянкою теплого молока, додайте 2 столові ложки цукру і півсклянки борошна, відставте, накривши рушником, у тепле місце. Як починає підходити, кілька разів помішайте. За 1 год. опара готова.
Тим часом збийте яйця й жовтки з цукром, додайте промиті й обсушені родзинки, лимон, натертий із цедрою на дрібній тертушці, розм’якшене масло, сіль, ванілін і олію, влийте решту теплого молока, перемішайте, додайте опару і потрошку всипайте борошно. Вимішуйте 20–30 хв., щоб тісто було м’яке, поставте у тепло, накрийте рушником. Як підійде, знову вимішайте, дайте ще раз підійти і вимішайте втретє. За 30 хв. підготовлені форми для випікання змастіть олією, покладіть на дно кружечок із пергаментного паперу або притрусіть сухарями, викладіть тісто у форми (до половини висоти), відставте в тепло, щоб підійшло, на 30 хв. (зазвичай тісто доходить до краю форми), — і в духовку! Випікайте до готовності, вийміть з форм, як охолонуть — посипте зверху цукровою пудрою з корицею або прикрасьте іншим способом .
Поради: борошно купуйте заздалегідь, щоб воно вдома поступово прогрілося. Неодмінно просійте його. З «магазинного» молока смачної паски годі чекати, тож беріть лише домашнє, тільки обов’язково його прокип’ятіть! Існує прикмета, що добру паску слід пекти зранку, тому наші бабусі, помолившись перед тим, бралися до роботи о 5 ранку.