На город, а не в смітник: які продукти не варто викидати - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город На городі

На город, а не в смітник: які продукти не варто викидати

30 Грудня, 2024
in На городі
0
На город, а не в смітник: які продукти не варто викидати
0
Поділилося
73
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Деякі з цих порад на сторінках «Порадниці» вже так чи інакше зустрічались. Нині для вашої зручності ми підготували своєрідну шпаргалку, щоб нагадати, які продукти (точніше, їх відходи), не варто викидати у смітник.

Яєчна шкаралупа. Цінується передусім за високий вміст кальцію, завдяки цьому, до речі, добре розкислює землю. Також містить кремній, магній, фосфор, калій тощо. Це не лише добриво, а й чудовий розпушувач ґрунту. Оскільки має дуже тверду структуру, перед внесенням її розмелюють до порошкоподібного стану. Для приготування настою 100 мл порошку яєчної шкаралупи заливають 1 л води та залишають у темному місці на 2 тижні. Проціджують, розбавляють водою 1:3 та поливають рослини. Товчену шкаралупу використовують як дренаж для кімнатних квітів. А крупні фракції є чудовою мульчею, яка захищає рослини від слимаків.

Чайна заварка. Має широкий спектр використання: від підживлення до мульчування. Містить азот, калій, кальцій, залізо, марганець, дубильні речовини та інші корисні елементи. Для підживлення заварку просто прикопують у верхньому шарі ґрунту. Важливо: якщо чай був із цукром, заварку треба буде промити. Чайна заварка у великих кількостях поліпшує структуру ґрунту на ділянці та розпушує його. Особливо буде корисна для рослин, що люблять кислі ділянки. Заварку в пакетиках можна у такому ж вигляді прикопувати або закладати у компост. А ось якщо вона в синтетичних «пірамідках», доведеться викинути. Для кімнатних квітів чайну заварку, як і іншу органіку, використовують з обережністю і в дуже малих кількостях. Інакше сприятиме появі плісняви та комашок.

Кавова гуща. Містить азот, калій, фосфор, кальцій, магній тощо. Поліпшує структуру, повітропроникність і насичує ґрунт поживними речовинами. Її також прикопують. Кавову гущу застосовують для захисту бульб і цибулин від слимаків. А ще є відомості, що аромат кави не до смаку котам. Щоб заготувати кавову гущу на тривалий час, її ретельно просушують, інакше запліснявіє. Залишки кави знайдуть своє місце і в компості. Як і чайну заварку, кавову гущу з обережністю вносять під кімнатні рослини. Солодку — також спочатку треба промити.

Лушпиння цибулі. Це справжня скарбничка корисних речовин. Містить вітаміни А, С, РР, групи В, калій, кальцій та фосфор. А ще — фітонциди, тобто сполуки, які мають бактерицидну дію і пригнічують розвиток патогенної мікрофлори. Літр лушпиння заливають 8 л окропу та настоюють протягом доби. Проціджують і доливають водою (1:5). Сухе лушпиння прикопують або вносять у посадкові лунки. Окрім того, насіння цибулі є чудовим стимулятором росту.

Картопляне лушпиння. Містить велику кількість крохмалю, вітаміну С, мінеральних солей. Сире краще не прикопувати, бо довго розкладатиметься. Тож його висушують і перед внесенням у ґрунт подрібнюють. Підживлення з картопляного лушпиння особливо любить смородина. А от пасльонові — картопля, помідори, перець — ні. Борошно з картопляних відходів використовують при вирощуванні розсади. У горщик додають приблизно ч.л. Також закладають у компост.

Бананові шкірочки. Містять велику кількість калію, кремнію, магнію, а також фосфор, залізо, цинк, мідь, вітаміни групи В тощо. Шкірочки подрібнюють на часточки та неглибоко прикопують. Це ще й хороша пожива для дощових хробаків. Така органіка є ідеальною для теплих грядок і компостних куп. Готують також рідку поживу — шкірочка одного банана на 1 л води. Її подрібнюють, заливають водою та настоюють 3–5 днів. Але що робити, якщо до весни ще далеко? Шкірочки ретельно висушують у духовці, розклавши на деку жовтою частиною донизу, а потім перемелюють на порошок.

Апельсинові шкірочки. Містять чи не більше вітамінів, ніж сама м’якоть. Зокрема А, С, Е, а ще калій, фосфор, натрій тощо. Використовують як добриво свіжими або сушеними. Шкірочки подрібнюють і прикопують, закладають у компостну купу. Їх смак, до речі, не до вподоби багатьом шкідникам. Для тривалого зберігання шкірочки висушують у духовій шафі та подрібнюють у блендері.

Лідія ГЕРАЩЕНКО.

 

Попередня публікація

12 переваг цифровізованої системи замість МСЕК

Наступна публікація

Новий смак олів'є

Схожі публікації

Чому жовтіє квасоля?
На городі

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких
На городі

Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

22 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі
На городі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Допоможіть розсаді акліматизуватись
На городі

Допоможіть розсаді акліматизуватись

8 Травня, 2025
Про користь прілого сіна
На городі

Про користь прілого сіна

7 Травня, 2025
Навіщо міряти температуру… ґрунту?
На городі

Навіщо міряти температуру… ґрунту?

5 Травня, 2025
Наступна публікація
Новий смак олів’є

Новий смак олів'є

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

29 Травня, 2025
Вуса полуниці — видаляйте

Вуса полуниці — видаляйте

29 Травня, 2025
Ароматне масло

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025

Останні публікації

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського — “Твій шлях до перемоги починається з навчання!”

29 Травня, 2025
Вуса полуниці — видаляйте

Вуса полуниці — видаляйте

29 Травня, 2025
Ароматне масло

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти