Такі вареники можна назвати ще картопляними галушками. Готуються вони приблизно так само, як і ліниві вареники з сиру (замішують тісто, розкочують з нього «ковбаску», ріжуть на шматочки і варять), а на смак виходять чудові вареники з картоплею, тільки не потрібно витрачати час на ліплення. Вони чудово поєднуються з цибулевою засмажкою на вершковому маслі та зі сметаною. З даної кількості продуктів виходять приблизно дві середні порції.
* 300 г картоплі
* 150–200 г борошна
* середнє яйце
* 20 г вершкового масла (в тісто)
* 0,5 чайної ложки солі (в тісто)
* дрібка чорного меленого перцю
* 2 столові ложки вершкового масла (для смаження)
* 2 столові ложки олії (для смаження)
* велика цибулина
* невеликий лавровий лист і 5–7 горошин чорного перцю (для варіння)
Спочатку зробити засмажку. На суміші масел обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, трохи посолити і поперчити. Картоплю відварити до готовності. Воду повністю злити. Повернути каструлю з картоплею на слабкий вогонь і трохи підсушити — це потрібно для того, щоб вареники не розпалися при варінні. Відварену картоплю гарячою потовкти в пюре. Посолити, поперчити, додати вершкове масло, перемішати. Дати охолонути до теплого стану. Вбити яйце, перемішати. Всипати поступово борошно — його може знадобитися більше або менше, залежить від сорту картоплі. Тісто для вареників має вийти дуже ніжним і трохи липнути до рук, нагадує тісто для зраз. Більше борошна всипати не потрібно, інакше вареники будуть глевкими. На присипаному борошном столі розділити картопляне тісто на чотири частини. Розкачати на ковбаски і нарізати на шматочки. Кожен такий шматочок трохи обкачати в борошні, злегка округливши і зробивши пальцем невелике заглиблення в центрі. У цьому заглибленні чудово затримаються вершкове масло зі смаженою цибулею і сметана, з якої будете подавати вареники. Воду закип’ятити, додати чайну ложку солі, лавровий лист і горошини чорного перцю. Опускати в киплячу воду. Коли спливуть, варити 2–3 хв. Готові вареники викласти в миску і щедро заправити засмажкою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.