Гадаючи, коли збирати врожай стручкової квасолі, важливо не втратити час. Період збирання залежить від погодних умов. Виходити на грядки краще вранці, доки не висохла роса. Так стручки довше зберігатимуть смак і свіжість. Збирають урожай у міру достигання окремих стручків. Перед достиганням листя на кущах починає жовтіти, окремі стручки також жовтіють. Достиглий стручок сухий, жорсткуватий, легко лущиться. Якщо ж квасолини навпомацки відчуваються важко, значить, збирати врожай ще не час. Але не чекайте повного висихання, бо стручки можуть розтріскатись — і квасолини розсиплються. Краще не обривати їх, а зрізувати, інакше можна пошкодити весь кущ. Або ж притримують однією рукою кущ, а другою різко обривають стручок. Чим частіше збирати — тим більше буде нових зав’язей. Дехто з господарів збирає стручки разом із кущами. Вирвавши з корінням, їх зв’язують у снопики та поміщають на дозарювання.