Дев’ясил — це квітка, яка дає здоров’я. Цвіте вона в липні–серпні. Для лікування використовують листя, квіти, коріння. Збирати і сушити рослину потрібно під час цвітіння, а корені заготовляють навесні або пізньої осені.
Дев’ясил використовують:
- При алергічному дерматиті свіже листя прикладають до уражених місць, а також використовують мазь. Для її приготування потрібно жменьку подрібнених сушених кореневищ дев’ясила змішати з 5 столовими ложками несолоного смальцю і прокип’ятити 15 хв. Процідити гарячим і змащувати уражені місця.
- Від грибкового ураження нігтів готують відвар із стебел, листя і квітів. Взяти по 2 столові ложки кожного компоненту, залити 1 л води і кип’ятити 15 хв. З гарячого відвару роблять ванночки і примочки.
- При застуді для лікування використовують настоянку дев’ясила. Вона допомагає і при головному болю, і при атеросклерозі для очищення судин: 50 г кореня залити 0,5 л горілки. Настояти 12 днів у темному теплому місці. Пити по столовій ложці тричі на день.
- Як відхаркувальний засіб: чайну ложку сухих подрібнених кореневищ залити склянкою охолодженої кип’яченої води. Настояти 8 год., процідити. Пити по чверті склянки 4 рази на день за 30 хв. до вживання їжі. Рецепт простий, але допомагає навіть при хронічних захворюваннях дихальних шляхів.
- Для підвищення загального тонусу організму взяти 4 столові ложки кореня і залити літром гарячого червоного вина. Тримати на водяній бані 2 год. Коли охолоне, процідити. Приймати по 30 мл тричі на день перед вживанням їжі. Зберігати настоянку в холодильнику.
- Для лікування бронхіту, трахеїту, ангіни, ларингіту, нежитю, коклюшу, пневмонії, туберкульозу, гепатиту, гастриту, виразки шлунка, гіпертонії та інших хвороб. Готують відвар або настій. Насипати в термос столову ложку подрібнених коренів і кореневищ, залити склянкою окропу, настояти 12 год. Пити по півсклянки за годину до вживання їжі 2–3 рази на день упродовж місяця.
Розмножують дев’ясил насінням. Висівати можна під зиму або ранньою весною.