Сезон заготівлі ягід бузини в самому розпалі. Багато хто робить це не лише для власних цілей, а й щоб заробити (заготівельна ціна — від 8 до 12 грн за кілограм). Загальні вимоги: ягоди повинні бути стиглі та не пошкоджені, адже їх ще потрібно транспортувати на переробку, де виготовлятиметься корисний бузиновий концентрат для виробництва лікарських та косметичних засобів.
Застосовується чорна бузина в народній медицині здавна. Її корисні властивості обумовлені високим вмістом глікозидів, флавоноїдів, мінералів і аскорбінової кислоти. Зрілі плоди і листя придатні для вживання в їжу і як лікарський засіб після сушіння.
Але, зауважмо, крім користі, неправильне використання може й завдати шкоди здоров’ю. Незрілі плоди і листя чорної бузини містять глікозид самбунігрін — це речовина, що здатна розщеплятися на синильну кислоту і бензальдегід. Такі компоненти при перевищенні граничної концентрації можуть призвести до легкого або важкого отруєння мозку.
Плоди бузини збирають у період повної зрілості, із серпня по вересень, зрізуючи гронами. Сушать у сушильних шафах або духовках при температурі 60-65 градусів. Вологість ягід для нормального зберігання не повинна перевищувати 15 відсотків. Термін їх придатності — не більше 6 місяців.
ЩО ЛІКУЄ
За рахунок вмісту аскорбінової кислоти і антоціанів бузина чорна впливає на сприйнятливість клітин організму до вірусів грипу. Прийом лікарських засобів, відварів і настоянок із рослини підвищує захисні властивості імунітету. Також препарати бузини мають антигіпоксичну активність. Плоди містять антиоксиданти, які здатні нейтралізувати дію вільних радикалів.
Настої на основі бузини виявляють жовчогінну та протинабрякову дію. На основі її плодів готують полоскання при ангіні, тонзиліті. Для поліпшення тонусу шкіри використовують розчини для вмивання, які очищають пори і підвищують її пружність та еластичність.
Бузина чорна нормалізує роботу кори надниркових залоз і має помірний гіпотензивний ефект. За рахунок вмісту ефірних олій у плодах відвари з них можуть використовуватися як проносний засіб. Також ягоди можуть застосовуватися для профілактики захворювань у людей, які працюють з радіонуклідами або проживають на забруднених радіацією територіях.
Плоди сприяють виведенню з організму солей важких металів, радіонуклідів. Біологічно активні добавки, продукти харчування, збори з додаванням ягід бузини можуть надавати тонізуючий ефект і підвищувати працездатність.
ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВЖИВАННЯ
Не можна вживати бузину чорну людям, які страждають неспецифічним виразковим колітом, хворобою Крона, індивідуальною непереносимістю окремих компонентів у складі рослини. Протипоказана вона при вагітності, лактації. З обережністю слід застосовувати бузину при цукровому діабеті. Включати добавки і лікарські засоби на її основі необхідно тільки після консультації з лікарем.
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.