Збирати березові бруньки починають, коли набубнявіють і стають липкими. Чим сильніше налиті соком, тим більше в них корисних речовин. Водночас лусочки повинні щільно прилягати до молодої зелені. Якщо бруньки почали розпускатись – час для збирання минув.
Сушать у добре провітрюваному світлому сухому приміщенні протягом 2–3 тижнів. Також можна сушити за допомогою сушарки при 30 градусах.
Зберігають у банках зі щільно закритою кришкою, у картонних коробках чи паперових конвертах. Березові бруньки чинять спазмолітичну, пото-, жовчо- та сечогінну дію, це ефективний протизапальний, протинабряковий, відхаркувальний, кровоочисний, жарознижувальний засіб, мають антимікробну дію.
Завдяки високому вмісту вітамінів та інших корисних елементів сприяють зміцненню імунітету людини.
Із одного дерева можна збирати невелику кількість бруньок, аби не нашкодити йому!