Айву рідко їдять свіжою через її в’яжучий і терпкий смак. Водночас з неї виходять неймовірно ароматні заготовки. І найважливіше — айва, навіть за тривалої теплової обробки, зберігає свої корисні властивості. Вона зміцнює імунітет, її рекомендують вживати при застудах, бронхіті.
- 3 кг очищеної від шкірки і серцевини айви
- 7 склянок води
- 2,5 кг цукру
- апельсин
Айву нарізати маленькими кубиками. Серцевини і шкірку не викидати, вони знадобляться для сиропу, — залити їх водою і кип’ятити 20 хв. Процідити сироп і залити ним айву. Довести до кипіння, варити 10 хв., злити сироп. Додати в сироп цукор і довести до кипіння. Цукровим сиропом залити айву і настоювати 12 год. Апельсин зі шкірочкою (вона додасть більшого аромату) нарізати невеликими квадратиками, додати до айви. Поставити на вогонь, періодично помішуючи, варити айвове варення, доки сироп набуде красивого бурштинового відтінку, приблизно 40 хв. Варення закрити під ключ у стерилізовані банки. Укутати до охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці.