Гостре або хронічне запалення жовчного міхура називають «холецистит» (грец. choly — жовч + kystis — міхур + itis — запалення). Має інфекційну або фізіологічну природу (застій жовчі). Часто розвивається внаслідок жовчнокам’яної хвороби, неправильного харчування (гостре, жирне, копчене, зловживання спиртними напоями тощо).
Крім медикаментозного, оперативного лікування, застосовують дієтичне. У раціоні слід уникати чорного хліба, жирних сортів м’яса і риби, внутрішніх органів тварин (лівер), сирих овочів та фруктів, м’ясних, рибних та грибних бульйонів, часнику, цибулі, гострих приправ та пряностей.
Зокрема рекомендовані такі страви і продукти:
хліб пшеничний з борошна І і ІІ сорту, житній із просіяного обдирного борошна (висівковий), учорашньої випічки; не можна здобного й листкового тіста, смажених пиріжків;
супи овочеві й круп’яні на овочевому відварі, молочні з макаронними виробами, фруктові, борщі та щі вегетаріанські; борошно й овочі для заправлення не присмажують, а підсушують;
м’ясо: нежирні яловичина, телятина, пісна свинина, кролик, курка відварна або запечена; не можна гусячого, качиного, печінки, нирок, мозку, копчень, ковбас, консервів;
риба нежирних сортів — відварна або тушкована, запечена;
молочні продукти: молоко, кефір, ацидофілія, кисляк, нежирна сметана як приправа до страв, напівжирний сир і вироби з нього;
яйця: запечений білковий омлет, вживання жовтка небажане; виключити круто зварені й смажені яйця;
будь-які страви з круп;
овочі різні: відварені, запечені або тушковані, крім шпинату, щавлю, редису, редьки, часнику, грибів;
закуски: салат зі свіжих овочів із олією, фруктові салати, вінегрети;
фрукти, ягоди некислі, компоти, киселі;
соуси зі сметани, молочні (нежирні), овочеві, фруктові;
напої: неміцні чай, кава з молоком, фруктові, ягідні й овочеві соки.
Цільове призначення дієти (стіл №5 і №5а) — забезпечення повноцінного харчування при різко виражених запальних змінах у печінці й жовчних шляхах, максимальне щадіння уражених органів, нормалізація функціонального стану печінки й інших органів травлення.
Віра МАЛА, лікар-дієтолог.