Щоб від пишних букетів, подарованих до 8 Березня, залишилися не тільки спогади, засушіть квіти.
При цьому способі, на відміну від засушування в книзі під пресом, бутони залишаються об’ємними, а забарвлення інтенсивним. Щоб максимально зберегти вид, їх засушують в сипучих речовинах, що добре поглинають вологу, — дрібній солі, манній крупі або річковому піску. Технологія дуже проста: насипте на дно трохи осушувача, наприклад, солі (що крупніша квітка, то більший шар), потім покладіть квітку, знову засипте сіллю, злегка струшуючи, щоб сіль рівномірно засипала бутон, не порушивши його форму, і проникла вглиб пелюсток. Краще брати дрібну сіль, така глибше проникає в середину квітки та добре поглинає вологу. Ємності не повинні бути великими: що більше солі, то більша вага буде тиснути на квіти (можна зіпсувати форму). Приблизні терміни сушіння квітів: 6–8 днів невеликі бутони, 10–15 великі квіти. Засушену квітку піднімайте пінцетом, осушувач зсипте в миску та використовуйте повторно. Залишки солі з рослини обережно обтрусіть, здуйте. Такий метод добре підійде для мімози або бутонів троянд, які ще не розпустилися. Але можете експериментувати з іншими видами.
Порада: якщо хочете засушити букетик для композицій, заготовлюйте квіти з запасом. Тому що хоч як би ви не старалися красиво розправити пелюстки і укласти квітку, після сушки все виявиться не зовсім так, як було задумано. І буде дуже добре, якщо матимете можливість вибору найбільш вдалих варіантів. До того ж квіти — річ тендітна, мають властивість ламатися в самий непідходящий момент.
Ірина ГОРОДЕЦЬКА, флорист.