Неможливо уявити спекотні літні дні без освіжаючої прохолоди окрошки. Рецептів цієї першої страви багато, але ми приготуємо смачну окрошку на кефірі з додаванням мінеральної води та гірчиці. А ось замість традиційної ковбаси пропонуємо додати відварене м’ясо — смак буде цікавіший.
* 3–4 середні картоплини
* 250 г м’яса (куряче філе або стегенця, телятина)
* 3 яйця
* 4–5 невеликих огірків
* 7–10 редисок
* півпучки зеленої цибулі
* півпучки кропу
* чайна ложка гірчиці
* 1,2 л кефіру
* 0,6 л мінеральної води
* чайна ложка солі (або за смаком)
* мелений чорний перець (за смаком)
Зварену в мундирах картоплю нарізати невеликими кубиками. Маленькими шматочками нарізати відварене або запечене м’ясо. Половину огірків нарізати дуже тонкою соломкою, інші натерти на крупній тертушці. Половину редиски нарізати тонкими скибочками, другу частину крупно натерти. З’єднати все в великій мисці. Варені яйця розділити на жовтки і білки. Нарізати білки дрібними кубиками, додати в миску. Кріп і зелену цибулю дуже дрібно нарізати. Додати зелень в миску з окрошкою, невелику частину залишити для заправки. За смаком додати мелений перець. Добре перемішати. Для заправки жовтки розтерти виделкою, додати гірчицю, перемішати. Частину зелені, що залишилася, трохи підсолити і злегка пом’яти, щоб пустила сік, додати до жовтків, перемішати. Влити трохи води, перемішати до однорідної кашки. Додати кефір і воду, що залишилася, посолити і добре перемішати. Основу для окрошки посолити за смаком і влити заправку. Перед подачею добре охолодити.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.