Буває, повертаєтеся в заміський будинок, де довго не були, і виявляєте сліди присутності мишей. Зіпсовані продукти можна викинути, речі перепрати на високій температурі. А чим обробити посуд і кухонні поверхні, адже миші, крім того, переносять інфекції?
Перед обробкою приберіть сміття, послід і добре провітріть приміщення. Посуд і кухонні поверхні вимийте. А для знезараження використовуйте один із цих засобів.
* Одним з кращих способів знезараження посуду є кип’ятіння, адже високі температури вбивають інфекції. Але цей спосіб підходить для ложок-виделок, металевого посуду. А зі склом, фарфором, керамікою краще не ризикувати.
* Господарське мило — екологічний і антибактеріальний засіб для миття посуду і поверхонь. Але ефективне звичайне господарське мило коричневого кольору, а не його освітлені варіанти з ароматичними добавками.
* Харчову соду розвести водою до консистенції рідкої сметани. Отриманою масою протерти посуд, залишити на 5–10 хв., змити водою.
* Знезаражує і суха гірчиця. Можна вмочати в блюдечко з гірчицею мокру губку, наносити її на посуд і протирати цією пастою. Або набрати в таз гарячу воду, додати пару столових ложок гірчиці (на 3 л води) і залишити в цьому розчині посуд.
Гірчична вода — ще й гарне добриво, після миття її можна вилити в город або компостну купу — так ви збагатите її склад.
* Оцет, розведений з водою 1:3, також використовують для знезараження поверхонь. Крім того, він усуне «мишачий» запах. Особливо добре мити їм скляний посуд і протирати кухонні шафки зі скляними дверцятами — оцет додасть блиску. Після обробки промивають чистою водою.
* Поверхні протріть міцним сольовим розчином (на 1 л води столова ложка солі) або витримайте в ньому посуд 30 хв. і змийте чистою водою. До речі, якщо на ганку або в щілинах між плиткою є бур’яни, полийте їх сольовим розчином, що залишився після миття. Сіль вбереться в землю, і бур’яни засохнуть, а на їх місці довго не з’являться нові.
Діана ШЕПЕЛЬ.