Новий рік — довгоочікуване й улюблене свято як дітей, так і дорослих. Однак тривалі зимові вихідні можуть бути затьмарені проблемами зі здоров’ям. Щоб уникнути їх, прислухайтеся до порад лікаря.
ПРАВИЛА ЗДОРОВОГО ЗАСТІЛЛЯ
— Дефіцит сну, переїдання та надлишок алкоголю під час новорічно-різдвяних свят можуть відчутно погіршити самопочуття навіть здорових людей, не кажучи вже про тих, хто має хронічні хвороби, — констатує гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії Лариса ПРИПИЧЕНКО. — Тому зазвичай після зимових святкувань кількість звернень по медичну допомогу різко зростає. Найпоширеніші скарги — про напади холециститу й панкреатиту, загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
Щоб відзначити Новий рік, Різдво без наслідків, лікар радить навіть за святковим столом не забувати про свої хронічні захворювання й не вживати протипоказані при них продукти. Зокрема, страви з високим вмістом солі підвищують артеріальний тиск, тому гіпертонікам не варто налягати на солону рибу, ковбаси, консерви, гострі сири, мариновані та квашені овочі. Ці ж рекомендації актуальні для людей із патологіями нирок.
Пацієнтам, які мають захворювання підшлункової залози, хронічний гастрит або виразку, камені в жовчному міхурі, необхідно уникати жирних та гострих страв, пряних приправ і маринадів, копченостей, грибів. При проблемах із печінкою утримайтеся від сала, жирного м’яса, тортів із масляним кремом. Варто обмежити й вживання холодцю, заливної риби, жирної сметани, смажених страв, салатів із редькою. Усім вищеперерахованим категоріям пацієнтів не рекомендовані також соуси, кетчуп, майонез та алкоголь.
— Але не панікуйте, що через ці заборони ваш святковий стіл перетвориться на дієту №5, — каже Лариса Припиченко. — Не варто відмовлятися від делікатесів повністю, просто вживайте їх у розумній кількості та дотримуйтеся правил здорового застілля.
По-перше, їжте часто, але потроху, роблячи перерви між стравами. Велика кількість різноманітної їжі за раз може спричинити печію, біль у шлунку, напад кольок. По-друге, щоб не накидатися на частування з жадібністю, не сидіть голодними весь день, а нормально поїжте за 3–4 години до свята (ідеальне меню: каша, парова котлета, овочевий салат).
Безпосередньо під час застілля лікар радить обирати продукти, які легко засвоюються організмом — це морська риба, біле м’ясо курки, яловичий язик, парові та відварні страви, овочі, фрукти. Варто також правильно поєднувати страви. Наприклад, м’ясо в ідеалі доповнити овочевим салатом із оливковою олією, а не картопляним пюре чи олів’є з майонезом.
Ще одне табу: запивати їжу солодкими соками й газованими напоями. Вони підсилюють газоутворення й можуть привести до відрижки та здуття живота. Краще ці напої вживати або за півгодини до їди, або через 2–3 години після.
ГРАМОТНЕ ВЖИВАННЯ СПИРТНОГО
Окрема тема — грамотне вживання спиртного. Тут важливі кілька правил: не пити натщесерце, не змішувати напої й не зловживати в цілому. Пом’якшити дію алкоголю на організм допоможе з’їдений перед застіллям бутерброд із маслом, сиром або ікрою, шматочок риби чи м’яса. Трохи уповільнюють дію спиртного картопля й квашена капуста. Можна також за пару годин до початку свята випити 8–10 таблеток звичайного активованого вугілля, яке вбере продукти розпаду алкоголю, не давши їм потрапити в кровообіг.
Також ніколи не запивайте алкоголь солодкою газованою водою — вона прискорює всмоктування спиртного в кров, і ви швидше сп’янієте. До аналогічного ефекту призведе й куріння.
Водночас кожну випиту чарку потрібно обов’язково закушувати. І пам’ятайте, що безпечною нормою спиртного для жінок вважається келих шампанського й келих вина, а для чоловіків — 100–150 г міцного алкоголю (віскі, горілка, коньяк).
Нарешті, якщо ви рахуєте калорії, майте на увазі, що їх чимало не тільки в святкових стравах, але й в алкоголі. При цьому найбільш калорійними вважаються лікери та наливки, а найменш — сухі вина й шампанське брют.
ШВИДКА ДОПОМОГА
Якщо ваші плани поводитися за святковим столом розсудливо зазнали часткового або повного фіаско, необхідно усунути наслідки. Від важкості в шлунку врятують ферментні препарати (мезим, фестал, панкреатин). Похмільний синдром допоможуть зняти таблетки типу «антипохмелин» або ж народні засоби: огірковий розсіл, кефір, томатний сік. Крім того, на наступний день після свята «розвантажте» організм, перейшовши на кисломолочні продукти, вівсянку, салат із відвареного буряка й мінеральну воду (мінімум 2 л протягом дня).
Остаточно прийти до тями допоможе контрастний душ і фізичне навантаження: прогулянка, біг, зарядка. Якщо немає протипоказань, піде на користь і відвідування лазні, яка пришвидшить виведення токсинів із організму.
Підготувала Ірина КАДЧЕНКО.