У нашій родині в кожного свої кулінарні вподобання, проте абрикосовий пиріг люблять усі! Це відкритий пиріг із розсипчастого рубленого тіста з соковитою кисло-солодкою начинкою. Печеться він без форми — просто на деку. Спробуйте!
Тісто:
- 200 г борошна
- 3 столові ложки цукру
- 100 г вершкового масла
- 3 столові ложки сметани
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
- чверть чайної ложки соди (і сік лимона для гасіння)
Начинка:
- 300 г абрикосів (без кісточок)
- 1 столова ложка цукру
- 2 чайні ложки крохмалю
Щоб тісто вийшло смачним і розсипчастим, його потрібно замішувати дуже швидко, всі продукти мають бути холодними. Масло краще заздалегідь покласти на 20 хв. в морозилку. У мисці змішати борошно, цукор, ваніль і сіль. Масло нарізати шматочками, додати до борошняної суміші. Швидко розтерти руками на крихту. Додати сметану й гашену соду, перемішати. Борошняна крихта з’єднається зі сметаною, й тісто збереться в грудку. Якщо все ще виходить розсипчаста крихта, додайте крижаної води (наливайте по 1 столовій ложці). Якщо тісто вийшло занадто м’яким і в’язким, підсипте трохи борошна. Застелити стіл пергаментним папером, викласти тісто. Розкачати в коло 0,7 см завтовшки.
Через ситечко присипати корж крохмалем — тільки там, де буде начинка (залишити 2—3 см від краю). Завдяки такому прошарку сік, який виділятиметься з абрикосових скибочок, не просочуватиме та не зволожуватиме тісто, й воно збереже крихкість. Поверх крохмалю розкласти підготовлені абрикоси. Вільними краями тіста накрити начинку так, щоб вийшла кругла заготовка. Присипати бортики та абрикоси 1 столовою ложкою цукру, перекласти разом із папером на деко. Відправити пиріг у заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку випікатися протягом 45—50 хв. Ароматний абрикосовий пиріг смачний як одразу після випічки, так і в повністю охолодженому вигляді. Обов’язково спробуйте, поки сезон у розпалі!
НА ЗАМІТКУ
✔ Начинкою для відкритого пирога можуть бути не тільки абрикоси, а й сливи, алича, вишня, персики, яблука, груші, чорна смородина. Дуже смачно виходить, якщо змішувати фрукти з ягодами — наприклад, абрикоси та чорну смородину, яблука й журавлину, груші та брусницю.
✔ Перевага рубленого тіста полягає ще й у тому, що його можна зробити не тільки солодким. Просто покладіть менше цукру (1 столову ложку в тісто) і приберіть з використовуваних продуктів ваніль. І у вас вийде рублене тісто для несолодких пирогів і закусочних кошиків.
✔ Таке тісто чудово зберігається кілька днів у холодильнику або пару місяців у морозильній камері.
Анна КОЗАЧЕНКО. м. Пирятин.