Картопляний хліб моєї бабуcі - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Культура та життя Життя як воно є

Картопляний хліб моєї бабуcі

2 Грудня, 2020
in Життя як воно є
0
Картопляний хліб моєї бабуcі
0
Поділилося
111
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Духмяний хліб із золотистою скоринкою… Хто з нас не любив у дитинстві похрумтіти нею, потай відщипнувши від величезної запашної хлібини? Сьогодні полиці магазинів ломляться від розмаїття короваїв, батонів, хлібців та булочок: житніх, цільнозернових, висівкових, заварних, та ще й із кмином, паприкою, злаками, родзинками тощо. Ну, просто очі розбігаються від хлібних делікатесів! А ще можна вдома спекти хліб на будь-який смак у хлібопічці чи духовці.

Я ж хочу розповісти про хліб, який пекла з картоплі моя бабуся Онися в селі Мізин на Чернігівщині. Той хліб не мав вишуканого смаку, але саме завдяки йому вижили в голодні роки вона, вдова розстріляного фашистами чоловіка, та троє малих дітей. Один із них — мій тато, Анатолій Петрович Макей.

Цей рецепт, записаний на пожовклих аркушах, випадково знайшла серед паперів. Пам’ятаю, як шістнадцять років тому записала його в зошит. Попрохала бабусю розповісти, і вона погодилась. Дуже мене здивувало, що справжній пшеничний хліб з’явився в повоєнному Мізині аж у середині 50-х років минулого століття. До того часу в раціоні місцевих мешканців був лишень картопляний.

Воно й зрозуміло: в тих краях, багатих на торф, картопля родила дуже щедро. Тож господині готували її як у традиційному вигляді — тушковану або печену в печі, або ж у вигляді начинки для пиріжків чи вареників. У бабусиній родині її найчастіше відварювали цілою, а відвар споживали як самостійну страву. Зазвичай сьорбали ложками з великої миски, навіть не заправивши. А у свята бабуся діставала з сіней гусячу пір’їну, обережно вмочувала в олію, а потім мастила той «суп». Дітвора його їла так, що аж за вухами лящало. Той відвар називали «єгли», ще й примовлячли: «Поїли та й спать лягли».

Отож розповім вам, як у Мізині пекли хліб із картоплі. Записано зі слів Онисі Максимівни Макей.

«Чистили півтора пуда (24 кілограми) картоплі, щоб вистачило на цілий тиждень. Варили горщик чищеної картоплі, а потім ще гарячою товкли або пропускали через м’ясорубку й залишали на ніч, щоб вичахло.

Уранці робили розчину. В дерев’яній діжці розмочували те, що засохло від попереднього разу. Клали туди холодну пом’яту картоплю та трохи кислого тіста. Тоді воно підходить (брагує).

А на ніч терли на тертушку ще сирої картоплі, частину сипали в розчину, а остачу складали в полотняний мішечок. Його підвішували над мискою, щоб юшка стекла. Потім цей мішечок клали під камінь — прес, щоб витекла вся вода. Жом робиться майже сухим і ламається. Із ним замішується вся розчина.

Вона ще трохи в теплому місці підходить. Поки витопиш піч, тісто й підійде. Тоді розкочували на хлібини і на дерев’яній лопаті висаджували в піч, на дубові або капустяні листи. В печі хліб добре підходив і був дуже смачний.

Та картопляний хліб швидко черствів. Тоді його нарізали скибочками, складали в горщик і ставили в піч. Як розпариться — стає як свіжий.

Капустяні листки з літа висушували, а потім цілий рік використовували як противні. На одному листку вміщувалась одна хлібина. А ще робили маленькі палянички — налиганці, з салом були дуже добрі. Тепер би їх не їли, а тоді діти вихоплювали з печі наввипередки.

Після війни до 1955 року його так і пекли. А тоді вдови збирались разом і їздили підводою за 35 кілометрів до Шостки, де в магазині продавався справжній пшеничний хліб. Кінь був старий і сліпий, але дорогу знав. На возі вмішувалось 200 хлібин. Їх вистачало на цілу зиму. Буханки складали у велику скриню, яка стояла в сінях. Там вони замерзали і зберігались, як у холодильнику. Для дітей після картопляного білий хліб був, ніби булка.

У голодовку в нашому селі мало вмерло людей, бо збирали та їли луговий часник, щавель. Рибу в Десні ловили й варили з нею борщ. Так і вижили».

…Уже десять років немає на світі бабусі Онисі. Вона похована не в рідному Мізині, а у Світловодську на Кіровоградщині, де доживала віку в домі моїх батьків. Але лишилися кілька старих фотографій та зошит, в якому записаний рецепт мізинського картопляного хліба.

Людмила МАКЕЙ.

Попередня публікація

Салат «Монастирський»

Наступна публікація

Чарівні «Бантики»

Схожі публікації

Як підтримати дитину, коли тато чи мама захищає Батьківщину
Батьки і діти

Як підтримати дитину, коли тато чи мама захищає Батьківщину

16 Липня, 2025
Самодопомога при стресі
Життя як воно є

Самодопомога при стресі

27 Червня, 2025
Страх допомагає вижити
Життя як воно є

Страх допомагає вижити

12 Травня, 2025
Сварка може бути конструктивною
Життя як воно є

Сварка може бути конструктивною

28 Квітня, 2025
Самотність не потребує виправдання
Він і вона

Самотність не потребує виправдання

10 Квітня, 2025
Щастя, виявляється, можна й у звичках знайти
Життя як воно є

Щастя, виявляється, можна й у звичках знайти

31 Березня, 2025
Наступна публікація
Чарівні «Бантики»

Чарівні «Бантики»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

6 Вересня, 2025
Костянтин Оборін: «Мені українську державу треба захистити від ворога!»

Костянтин Оборін: «Мені українську державу треба захистити від ворога!»

29 Серпня, 2025
Сестри Тельнюк: “Маємо одважність і сміливість жити”

Сестри Тельнюк: “Маємо одважність і сміливість жити”

29 Серпня, 2025
Україна здобула першу медаль у спортивній аеробіці на Всесвітніх іграх-2025

Україна здобула першу медаль у спортивній аеробіці на Всесвітніх іграх-2025

15 Серпня, 2025

Останні публікації

Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

Ферстаппен проїхав найшвидше коло в історії Формули-1

6 Вересня, 2025
Костянтин Оборін: «Мені українську державу треба захистити від ворога!»

Костянтин Оборін: «Мені українську державу треба захистити від ворога!»

29 Серпня, 2025
Сестри Тельнюк: “Маємо одважність і сміливість жити”

Сестри Тельнюк: “Маємо одважність і сміливість жити”

29 Серпня, 2025
Україна здобула першу медаль у спортивній аеробіці на Всесвітніх іграх-2025

Україна здобула першу медаль у спортивній аеробіці на Всесвітніх іграх-2025

15 Серпня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти