Картопляний хліб моєї бабуcі - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Культура та життя Життя як воно є

Картопляний хліб моєї бабуcі

2 Грудня, 2020
in Життя як воно є
0
Картопляний хліб моєї бабуcі
0
Поділилося
110
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Духмяний хліб із золотистою скоринкою… Хто з нас не любив у дитинстві похрумтіти нею, потай відщипнувши від величезної запашної хлібини? Сьогодні полиці магазинів ломляться від розмаїття короваїв, батонів, хлібців та булочок: житніх, цільнозернових, висівкових, заварних, та ще й із кмином, паприкою, злаками, родзинками тощо. Ну, просто очі розбігаються від хлібних делікатесів! А ще можна вдома спекти хліб на будь-який смак у хлібопічці чи духовці.

Я ж хочу розповісти про хліб, який пекла з картоплі моя бабуся Онися в селі Мізин на Чернігівщині. Той хліб не мав вишуканого смаку, але саме завдяки йому вижили в голодні роки вона, вдова розстріляного фашистами чоловіка, та троє малих дітей. Один із них — мій тато, Анатолій Петрович Макей.

Цей рецепт, записаний на пожовклих аркушах, випадково знайшла серед паперів. Пам’ятаю, як шістнадцять років тому записала його в зошит. Попрохала бабусю розповісти, і вона погодилась. Дуже мене здивувало, що справжній пшеничний хліб з’явився в повоєнному Мізині аж у середині 50-х років минулого століття. До того часу в раціоні місцевих мешканців був лишень картопляний.

Воно й зрозуміло: в тих краях, багатих на торф, картопля родила дуже щедро. Тож господині готували її як у традиційному вигляді — тушковану або печену в печі, або ж у вигляді начинки для пиріжків чи вареників. У бабусиній родині її найчастіше відварювали цілою, а відвар споживали як самостійну страву. Зазвичай сьорбали ложками з великої миски, навіть не заправивши. А у свята бабуся діставала з сіней гусячу пір’їну, обережно вмочувала в олію, а потім мастила той «суп». Дітвора його їла так, що аж за вухами лящало. Той відвар називали «єгли», ще й примовлячли: «Поїли та й спать лягли».

Отож розповім вам, як у Мізині пекли хліб із картоплі. Записано зі слів Онисі Максимівни Макей.

«Чистили півтора пуда (24 кілограми) картоплі, щоб вистачило на цілий тиждень. Варили горщик чищеної картоплі, а потім ще гарячою товкли або пропускали через м’ясорубку й залишали на ніч, щоб вичахло.

Уранці робили розчину. В дерев’яній діжці розмочували те, що засохло від попереднього разу. Клали туди холодну пом’яту картоплю та трохи кислого тіста. Тоді воно підходить (брагує).

А на ніч терли на тертушку ще сирої картоплі, частину сипали в розчину, а остачу складали в полотняний мішечок. Його підвішували над мискою, щоб юшка стекла. Потім цей мішечок клали під камінь — прес, щоб витекла вся вода. Жом робиться майже сухим і ламається. Із ним замішується вся розчина.

Вона ще трохи в теплому місці підходить. Поки витопиш піч, тісто й підійде. Тоді розкочували на хлібини і на дерев’яній лопаті висаджували в піч, на дубові або капустяні листи. В печі хліб добре підходив і був дуже смачний.

Та картопляний хліб швидко черствів. Тоді його нарізали скибочками, складали в горщик і ставили в піч. Як розпариться — стає як свіжий.

Капустяні листки з літа висушували, а потім цілий рік використовували як противні. На одному листку вміщувалась одна хлібина. А ще робили маленькі палянички — налиганці, з салом були дуже добрі. Тепер би їх не їли, а тоді діти вихоплювали з печі наввипередки.

Після війни до 1955 року його так і пекли. А тоді вдови збирались разом і їздили підводою за 35 кілометрів до Шостки, де в магазині продавався справжній пшеничний хліб. Кінь був старий і сліпий, але дорогу знав. На возі вмішувалось 200 хлібин. Їх вистачало на цілу зиму. Буханки складали у велику скриню, яка стояла в сінях. Там вони замерзали і зберігались, як у холодильнику. Для дітей після картопляного білий хліб був, ніби булка.

У голодовку в нашому селі мало вмерло людей, бо збирали та їли луговий часник, щавель. Рибу в Десні ловили й варили з нею борщ. Так і вижили».

…Уже десять років немає на світі бабусі Онисі. Вона похована не в рідному Мізині, а у Світловодську на Кіровоградщині, де доживала віку в домі моїх батьків. Але лишилися кілька старих фотографій та зошит, в якому записаний рецепт мізинського картопляного хліба.

Людмила МАКЕЙ.

Попередня публікація

Салат «Монастирський»

Наступна публікація

Чарівні «Бантики»

Схожі публікації

Страх допомагає вижити
Життя як воно є

Страх допомагає вижити

12 Травня, 2025
Сварка може бути конструктивною
Життя як воно є

Сварка може бути конструктивною

28 Квітня, 2025
Самотність не потребує виправдання
Він і вона

Самотність не потребує виправдання

10 Квітня, 2025
Щастя, виявляється, можна й у звичках знайти
Життя як воно є

Щастя, виявляється, можна й у звичках знайти

31 Березня, 2025
Не дозволяйте тривозі виснажувати вас
Життя як воно є

Не дозволяйте тривозі виснажувати вас

17 Березня, 2025
Не дозволяйте чужим думкам керувати вашим життям!
Життя як воно є

Не дозволяйте чужим думкам керувати вашим життям!

11 Березня, 2025
Наступна публікація
Чарівні «Бантики»

Чарівні «Бантики»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти