Горошок швидко псується - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Горошок швидко псується

18 Червня, 2019
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Горошок швидко псується
0
Поділилося
79
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Розрізняють лущильні й цукрові сорти гороху. Боби лущильних сортів мають пергаментну плівку. Споживають молоді зелені зерна лущильного гороху. Саме з них заготовляють зелений горошок.

Боби цукрових сортів гороху без пергаментних плівок, тому їдять лопатку разом із зерном у молочно-восковій стиглості. Урожай збирають вибірково. Лопатки мають бути зелені, м’ясисті, ніжні, соковиті. У міру дозрівання вміст цукрів знижується, а білку та крохмалю — збільшується. Що частіше знімають лопатки, то швидше наливаються нові. Період плодоношення триває близько місяця. Однак якщо правильно підібрати сорти і висівати горох поступово, його можна збирати протягом усього літа.

Першими дозрівають боби в нижній частині куща. Збирати горох краще вранці, бо в спеку він швидко в’яне та втрачає цукор. Обривають двома руками: однією притримують стебло, щоб не зламати, другою зривають стручки. Боби зберігають у затіненому прохолодному місці. Свіжий зелений горошок у стручках зберігається до тижня.

Горох споживають також консервованим, сухим та замороженим. Перед сушінням відварюють 2–3 хв., відкидають на друшляк, промивають у холодній воді і чекають, поки вона стече. Сушать за температури 60 градусів кілька годин. Важливо, щоб горошини зберегли однорідний колір. Готовий горошок темно-зелений, злегка зморшкуватий. Перед приготуванням його відварюють у підсоленій воді. Сухий горох зберігається роками, однак краще спожити його протягом 12 місяців. Найкраща тара для зберігання — скляні банки.

Добре зберігається горошок у морозильній камері. Його треба полущити, бланшувати, як перед висушуванням, підсушити й закласти в камеру. До речі, горох у стручках теж заморожують.

Горошок можна законсервувати (бажано в день збирання). Свіжі стручки молочної стадії зрілості лущать та видаляють пошкоджені боби. Зерна промивають у друшляку та бланшують за температури 75–90 градусів 2–5 хв. Охолоджують водою і щільно засипають у банки. Заливають гарячим (близько 80 градусів) прокип’яченим відфільтрованим розчином солі та цукру (20 г солі та 20–30 г цукру на 1 л води). Заповнюють банки на 2 см нижче шийки, накривають металевими кришками, стерилізують півлітрові банки при 110 градусах 3,5 год. і закручують.

Лідія ГЕРАЩЕНКО.

Попередня публікація

Як підготувати дитину до народження братика чи сестрички?

Наступна публікація

Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Схожі публікації

Запечений гарбуз у салаті
Рецепти страв

Запечений гарбуз у салаті

29 Листопада, 2025
Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times
Рецепти страв

Сливовий пиріг за рецептом газети The New York Times

29 Листопада, 2025
Цукати натуральні й ароматні
Рецепти страв

Цукати натуральні й ароматні

23 Листопада, 2025
Карпатська грибна юшка
Рецепти страв

Карпатська грибна юшка

23 Листопада, 2025
Яблучний пиріг
Рецепти страв

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Ліниві голубці
Кухонні університети

Ліниві голубці

16 Жовтня, 2025
Наступна публікація
Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

6 Грудня, 2025
Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

5 Грудня, 2025
В оголошеннях про вакансії

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
У зиму — з чистою бруківкою

У зиму — з чистою бруківкою

5 Грудня, 2025

Останні публікації

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

Іван Татауров: “Ми повинні перемогти заради наших дітей”

6 Грудня, 2025
Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

Передплатити «Порадницю» можна за «Зимовою підтримкою»

5 Грудня, 2025
В оголошеннях про вакансії

В оголошеннях про вакансії

5 Грудня, 2025
У зиму — з чистою бруківкою

У зиму — з чистою бруківкою

5 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти