Грузинський густий суп харчо може замінити цілий обід, а також зігріти в холоди – завдяки великій кількості гострих спецій.
* 500 г яловичини
* 150 г цибулі
* по 100 г моркви, грецьких горіхів та рису
* 100-150 г соусу ткемалі
* 5-6 зубчиків часнику
* столова ложка хмелі-сунелі
* пучечок петрушки (кінзи, кропу)
* сіль, чорний мелений перець
* олія
* маленький стручок гострого перцю
Яловичину нарізати великими шматками. Покласти в каструлю, залити 2,5 л води, довести до кипіння. Варити 1,5-2 год. на невеликому вогні під кришкою, знімаючи піну. Цибулю нарізати дуже тонкими півкільцями, моркву – тонкими пластинками. Злегка обсмажити окремо на олії. Грецькі горіхи подрібнити у комбайні або порубати ножем так, щоб вони виділили олію. У бульйон додати ткемалі (спочатку небагато, потім за смаком можна додати ще). Посолити, поперчити. Всипати рис, варити 10 хв. Покласти моркву, потім цибулю разом з олією. Варити 5-7 хв. до м’якості цибулі та моркви. Додати горіхи, хмелі-сунелі та часник, вичавлений через прес, варити 10-15 хв. Наприкінці додати рублену зелень і кільця перцю. Зняти з вогню, залишити суп трохи настоятися. Суп харчо краще подавати з лавашем.
Діана ШЕПЕЛЬ.