Оксамитовий зелений італійський соус песто тішить око і шлунок, аромат його настільки яскравий, що встояти перед ним неможливо. А ще він максимально корисний. Вітамінні продукти — свіжий зелений базилік, часник, оливкова олія та кедрові горішки — не піддаються термічній обробці, тому зберігають усі корисні властивості.
- 1 пучечок зеленого базиліку
- 1—2 зубчики часнику
- чверть склянки оливкової олії
- 20 г кедрових горішків
- 50 г пармезану
- 1—2 столові ложки соку лимона
- сіль за смаком
Листочки базиліку відділити від стебел (можна взяти й ніжні верхні стебельця). Помістити всі продукти в чашу блендера, подрібнити. У класичному варіанті соус песто розтирають у ступці до однорідної маси. Спробувати на смак. За необхідності досолити чи додати соку лимона. Оливкову олію можна замінити соняшниковою без запаху, а горішки брати ті, які любите.
Густоту соусу варіюйте олією на свій смак — він може бути густим, як паста, або рідким, як сметана. Перекласти песто в баночку, закрити, зберігати в холодильнику.
До речі. У класичному італійському рецепті соусу песто ми ніколи не побачимо пропорцій інгредієнтів, у цьому перевага й особливість італійської кухні — двох однакових страв не буде ніколи, завжди великий простір для фантазії.
Соус чудово підходить до макаронів, м’яса, картоплі, бутербродів і овочевих салатів, як акцент. Різноманіття море! Зверху ложечку песто — і розкішне спагеті в ресторанному стилі на вашому столі.