Усі інгредієнти для тіста обов’язково мають бути холодними!
Тісто:
- 250 г борошна
- 70 г цукру
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
- 120 г холодного вершкового масла
- 1 середнє яйце
- 2 столові ложки холодної води
- ягоди (фрукти) для оздоблення
Заварний крем:
- 2 середні яйця
- 120 г цукру
- 70 г борошна
- 600 мл молока
- 100 г вершкового масла
- дрібка ваніліну
В мисці з’єднати борошно, сіль, цукор, ваніль. Перемішати сипучі інгредієнти. Додати шматочки масла, все швидко перетерти руками на крихту. В центрі крихти зробити ямку, додати яйце та воду. Замісити спочатку ложкою, потім зібрати тісто руками в грудку. Тісто м’яке та не липне до рук. Присипати його борошном, розкачати на пласт трохи більший за діаметр форми (22 см).
Викласти у форму, зробити бортики. Дно наколоти виделкою, щоб тісто не здулося під час випікання. Поставити заготовку в морозилку на 10—15 хв. Щоб корж зберіг форму кошика, на нього перед випічкою треба покласти вантаж. Для цього викласти поверх тіста пергамент, а на нього висипати крупу чи квасолю, горох. Поставити випікатися в розігріту до 190 градусів духовку, приблизно на 15 хв. Потім форму дістати, вантаж прибрати. Поставити корж допікатися ще на 5—10 хв. Тісто має зарум’янитися. Дати охолонути та дістати з форми.
Для крему в каструльку викласти яйця, трохи перемішати. Всипати цукор і ваніль. Додати борошно. Перемішати, щоб не було грудочок. Влити поступово молоко, перемішати. Поставити каструльку на слабкий вогонь і, помішуючи, заварити крем. Щойно крем загусне та з’являться перші бульбашки, зняти з вогню. Дати охолонути.
Додати розм’якшене масло, збити віночком. Накрити крем кришкою, поставити в холодильник (як охолоне, стане більш густим).
Збираємо торт. У пісочний кошик викласти заварний крем. Прикрасити будь-якими ягодами (можна взяти асорті чи нарізані фрукти). Поставити в холодильник на 2 год.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.