Золотиста рум’яна скоринка та ніжна серединка картопляників не залишить байдужим нікого! Просту та бюджетну українську страву з відвареної картоплі готують багато господинь, але ми хочемо запропонувати свій рецепт, який відрізняється не стільки інгредієнтами, скільки процесом приготування.
Тісто:
* 6–7 середніх картоплин (500 г)
* 2 яйця
* 50 г вершкового масла
* чайна ложка солі
* 150 г борошна
* борошно для підсипання
Начинка:
* 300 г печериць
* середня цибулина
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
* олія
Для начинки дуже дрібно нарізати цибулю та гриби. Обсмажити кожен окремо: цибулю — до золотистого кольору, гриби — до випаровування вологи. Якщо смажити разом, то цибуля стане м’якою та не вийде рум’яної скоринки. З’єднати, поперчити, посолити та перемішати. Дати охолонути.
Половина успіху в приготуванні картопляників, звичайно ж, в самій картоплі. Багато господинь готують її вже очищеною, але буде смачніше, якщо відварити картоплини до повної готовності (можна і розварити) в мундирах. Рідину повністю злити і повернути каструлю на невеликий вогонь до повного випаровування вологи. Зайва волога в картоплі — часта причина того, що картопляники розпливаються на сковороді. Дати повністю охолонути, очистити. Розім’яти товкачиком. Додати сіль і яйця. І ще один секрет смачних картопляників — додавання розтопленого вершкового масла. Все ретельно розмішати. Поступово всипати борошно. Спочатку 100–120 г, перемішати, потім поступово всипати решту борошна. Тісто виходить м’яким, слухняним, трохи липне до рук. Розділити його на шматочки (виходить близько 10 картопляників). Шматочки тіста розкачати в плескачі. На кожен покласти порцію начинки та заліпити, як зазвичай ліпите пиріжки. Покласти швом вниз, а потім приплюснути — так картопляники просмажаться швидше. Смажити на добре розігрітій олії з обох сторін. Олії не шкодувати. Викладати на паперові рушники, щоб позбутися надлишку жиру.
Порада: якщо вам не можна смаженого, картопляники можна запекти в духовці. Для цього при формуванні не обвалюйте у борошні, а ліпіть їх вологими руками — так вони не будуть липнути. Викладіть на змащене олією деко. Змастіть кожен жовтком. Випікайте в розігрітій до 190 градусів духовці 20–25 хв.
Готувала Диана ШЕПЕЛЬ.